fbpx
Home Thema'sVerlies Hoe kan ik nalaten aan een stichting?

Hoe kan ik nalaten aan een stichting?

Voor het nalaten van geld is altijd een testament nodig

door skempenaar
Testament Nalaten stichting

De één denkt er liever nog niet aan, de ander heeft z’n zaakjes graag op orde. Weet je al wat er na uw overlijden gebeurt met je bezit? Welke keuze je ook maakt, het is zaak om daar op tijd over na te denken.

Vaak regelen mensen in een testament nauwkeurig welk deel van hun geld en goederen naar wie gaat. Doe je dat niet, dan treedt de wet in werking. Het bezit gaat dan in eerste instantie naar de wettelijke erfgenamen: de kinderen. En als die er niet zijn: de overige familie. Als er geen familie is, gaat het bezit naar de Staat der Nederlanden.

Wil je dat je bezit op een bepaalde plek terechtkomt, dan is het dus van belang om hier op tijd over na te denken. Jurist Lianne van Kooten van de Stichting Vrienden van de Elisabethbode wijst erop dat het mogelijk is ook een goed doel in het testament op te nemen. ,,Meestal schenken mensen bij leven geld aan een doel dat hun na aan het hart ligt. Maar veel mensen willen ook na hun leven iets goeds doen.”

Testament: nalaten aan een stichting

Nalaten aan een stichting kan alleen wanneer dat is vastgelegd in een testament. ,,Het is van belang dat hierin duidelijk omschreven staat om welke stichting het gaat, zodat daar geen onduidelijkheid over kan bestaan”, onderstreept ze.
Een testament kan alleen door de notaris worden opgesteld. Een zelfgeschreven wilsbeschikking die iemand bijvoorbeeld in een kast in de woonkamer bewaart, is weliswaar rechtsgeldig, maar alleen als het gaat om kleding, sieraden, inboedel en boeken. Voor het nalaten van geld of bijvoorbeeld onroerend goed is dus altijd een testament nodig. De eenvoudigste manier om dit te regelen is een legaat. In een legaat geeft je exact aan hoeveel geld je wilt nalaten aan welk doel. ,,De grootte van het bedrag maakt niet uit.”

Steentje bijdragen

Elisabeth, voorheen bekend als de Elisabethbode, heeft in het verleden al diverse malen een legaat ontvangen. De ontvanger van de legaten is de Stichting Vrienden van de Elisabethbode. Omdat deze stichting door de Belastingdienst erkend is als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling), hoeft er geen belasting te worden betaald over een nalatenschap. Het volledige bedrag komt dus ten goede aan de Elisabethbode.

Iedere keer als blijkt dat iemand de Elisabethbode heeft opgenomen in het testament, stemt dat de redactie tot dankbaarheid. Het is heel bijzonder om te merken dat er lezers zijn die zich zo verbonden voelen met het blad dat ze een steentje willen bijdragen. ,,De schenkingen zijn van groot belang geweest voor het voortbestaan van het blad”, zegt Lianne van Kooten. Elk legaat helpt Elisabeth om steeds meer mensen te bemoedigen en inspireren.

Lees meer over de Vrienden van Elisabeth.

Beeld: Matthias Zomer (via Pexels)

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved