fbpx
Home Column Hans en Jenny van Ark

Hans en Jenny van Ark

door Maaike Sloetjes

In editie 6 lezen we het verhaal van Hans en Jenny van Ark, waarin zij vertellen wat corona gedaan heeft in hun leven. Download hier de Elisabeth met het volledige interview. Hieronder lees je meer over Hans en Jenny.  

Hans van Ark (66) is predikant, lid van Provinciale Staten Gelderland voor het CDA en vaste columnist van Elisabeth. Hij is geboren in Heerde in het bakkersgezin van Herman van Ark die zijn stempel heeft gezet op de beroemde beschuiten van Arks Bakkerijen (later overgenomen door Bolletje). Hans gaat na zijn rechtenstudie in Groningen aan de slag voor de nationale en internationale Scouting: een liefde die hij van jongs af aan met zijn moeder deelde. Als ondernemend directeur haalt hij in 1995 de World Jamboree naar Dronten en er komen 30.000 scouts van over de hele wereld naar de polder.

Rond zijn veertigste gooit Hans het roer finaal om: hij gaat theologie studeren. Hij wordt als predikant bevestigd in Wezep. Kerk-zijn in deze tijd: dat is het thema dat hem bezielt en dat hem uiteindelijk op een directiepost bij de Protestantse Kerk Nederland brengt. Hij is verantwoordelijk voor het missionaire werk, later ook voor het Dienstencentrum van de PKN. Eind 2019, na een dienstverband van 10 jaar, volgt Hans zijn hart. Hij wil zich opnieuw beroepbaar stellen als predikant. ,,Het is weer tijd om met de voeten in de klei te staan, ergens aan te schuiven met een bak koffie en zo nodig in het dialect de dingen van de dag bespreekbaar te maken.”

Jenny van Ark-de Leeuw (68), musicus en koordirigent van vijf koren, is geboren in Kampen. Ze dirigeerde vele kinderkoren en is op dit moment nog dirigent van het gemengd koor Arioso uit Heerde (christelijk en werelds repertoire), van het projectkoor van Zingen onder de Peperbus (maandelijks in de Basiliek), van het Vrij Evangelische koor Een Nieuw Lied uit Oldebroek en van het koor The Second Voices uit Zwolle. Corona heeft  haar werkzaamheden als dirigent in het afgelopen jaar nagenoeg stilgelegd.

In het verleden was ze onder andere dirigente van het Operette Koor in Lelystad, ze was 27 jaar dirigent van de het Zwols Muziektheater, voorheen de NZOV. Op haar 24e switchte Jenny van haar baan als kleuterleidster naar de opleiding Schoolmuziek aan het Zwolse conservatorium. In Amerika bezocht ze een aantal zomers de cursussen Show Choir, een combinatie van zang en dans. Jenny geeft daarnaast les in muziek en drama op het Lambert Franken College in Elburg. Hans en Jenny van Ark wonen in Wapenveld en hebben samen vier kinderen en tien kleinkinderen.

Dona Nobis Pacem
‘Dona Nobis Pacem’ was het lied dat Jenny voor haar bevrijdingsconcerten had ingestudeerd. Op 15 april 2020 werd het gezongen door vele honderden mensen die meekeken en thuis meezongen via Facebook  en YouTube, als bemoediging voor koordirigent Jenny van Ark die op dat moment al twee weken in coma op de IC lag.  Hans van Ark, haar echtgenoot, hield een korte toespraak, live vanuit de Grote Kerk in Epe en de live uitvoering van het lied werd verzorgd door twee plaatselijke musici,  Zwier van der Weerd en Harrie Stijf, die het lied samen met Hans in canon zongen.

Op 14 minuten is de korte toespraak van Hans te horen en op 30 minuten het lied zelf:

Tekst: © Elisabeth (Elise G. Lengkeek)
Beeld: Jaap Schuurman

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved