fbpx
Home Thema'sGezondheid Emotioneel verwaarloosd als kind? Doe deze oefening

Emotioneel verwaarloosd als kind? Doe deze oefening

door Maaike Sloetjes

Onderstaande oefening raadt therapeut Hetty Mulder emotioneel verwaarloosde cliënten vaak aan, om hun eigen emoties beter te leren kennen en accepteren.

,,Neem regelmatig de tijd om op een rustige plek na te denken over bepaalde situaties van die dag. Wat maakte je blij, wat vond je lastig? Probeer dat eens op te schrijven en begin met één ding per dag. Let daarbij op onderstaande punten.
– Wat voor gevoel had je?
– Probeer het gevoel te benoemen (kan lastig zijn)
– Wat doet dit gevoel met je?
– Waar komt dit gevoel vandaan?
– Kun je je een eerdere situatie herinneren waarbij je ook zo’n gevoel had?
– Beschrijf die situatie eens voor jezelf. Probeer echt terug te gaan en beschrijf details als geur, sfeer en de mensen die er waren.
– Ga daarna terug naar de situatie van vandaag: wat zijn de overeenkomsten en/of verschillen?

Bij deze oefening gaat het erom dat je jezelf leert accepteren, met alle gevoelens die er zijn. En dat je jezelf mede daardoor ook steeds meer gaat begrijpen. Neem alles wat je voelt of denkt serieus, dus ook lichamelijke reacties. Kijk en voel met aandacht.”

Waarom protesteren kinderen die verwaarloosd worden niet?
Een kind erkent volgens psycholoog Carolien Roodvoets niet graag dat het liefde tekort komt. Het zal de ouders ‘vaak verontschuldigen, hun verwaarlozende gedrag goedpraten, want het heeft de illusie van liefde nodig als basisvoorwaarde om te mogen bestaan.’ Daarnaast denken kinderen vaak dat hun thuissituatie normaal is.

Wat doet emotionele verwaarlozing met je gezondheid?
Emotionele verwaarlozing in de jeugd is volgens het CELEVT (Centrum Late Effecten Vroegkinderlijke chronische Traumatisering) een bedreiging voor het ontwikkelen van een stabiele en gezonde persoonlijkheid, en geeft een verhoogde kans op onder meer depressies, complexe posttraumatische stressstoornis (cPTSS), angststoornissen, eetstoornissen en middelenmisbruik. Daarnaast is de kans verhoogd op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Verschil met emotionele mishandeling
Een deel van de deskundigen maakt een onderscheid tussen emotionele verwaarlozing en emotionele mishandeling. In het eerste geval zijn ouders of verzorgers nalatig, door het kind liefde, meeleven en dergelijke te onthouden. Bij emotionele mishandeling zijn ze actief afwijzend tegenover het kind. Bijvoorbeeld door vaak onterecht boos te worden, te schelden, het kind te vernederen, kleineren en bekritiseren, ook als er bezoek is.

Boeken
Extra boekentips van coach/counselor Hetty Mulder:
– Jonice Web (2020). Ongekende gevoelens. Over emotionele bagage en de invloed daarvan op (volwassen) kinderen.
– Hannie van Genderen e.a.(2012). Patronen Doorbreken. Negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen.
– Jeffrey Young & Janet Klosko (1999): Leven in je leven. Leer de valkuilen in je leven herkennen.

Verband met onveilige hechting?
Is er een verband tussen emotionele verwaarlozing en onveilige hechting? ,,Ik denk dat het eerder andersom is”, zegt coach en counselor Hetty Mulder-van Drie van Capiamo Christelijke Hulpverlening. ,,Wanneer je veilig gehecht bent, is de kans klein dat je als kind emotionele verwaarlozing hebt ervaren.”

,,Veilige hechting is de basisvoorwaarde voor een positief en gezond zelfbeeld en ontstaat als je ouder(s) op een passende manier met je gevoelens zijn omgegaan.

Natuurlijk kan het wel zijn dat iemand die veilig gehecht is, later een periode doormaakt waarbij sprake was van emotionele verwaarlozing. Bijvoorbeeld als diegene iemand verliest en daarom rouwt, zonder dat daar door de omgeving (bijvoorbeeld de partner) met compassie en empathie op wordt ingegaan. Ook wanneer je een stevige basis hebt, kun je nog steeds behoorlijk onderuit worden gehaald door iemand uit je omgeving. Maar omdat je als kind hebt geleerd je eigen gevoelens en verlangens te benoemen en te duiden, is je eigenwaarde sterker – en is de kans groter dat je kunt aangeven wat je nodig hebt.”

 

Tekst: © Elisabeth (Petra Butler)
Beeld
: Linda Verholt

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved