fbpx

Flapuit

'Ik voel me soms zo schuldig'

door Danielle Feddes
flapuit

 Vraag: Ik ben een vrij emotioneel type en flap er vaak van alles uit, maar dan kom ik in conflict met ‘zelfbeheersing’ als vrucht van de Geest. Daar kan ik me enorm schuldig over voelen. Wat te doen?

Reactie van de e-pastor: Spontane flapuiten hebben vaak een voordeel: je krijgt wat je ziet, er zit `niks tussen’. Mensen die primair reageren zijn meestal een open boek, ze houden niet van alles achter de ellebogen. En dat is prettig. Laten we daarmee beginnen.

Teleurgesteld zelfbeeld

Dan je schuldgevoel. De Bijbel spreekt niet zozeer over schuldgevoel, maar over schuld. Schuld is het berokkenen van schade aan anderen, opzettelijk of onopzettelijk. Schuldgevoel is een ander ding: vaak heeft het te maken met een teleurgesteld zelfbeeld. Je wilt ‘zus’ doen, maar je doet ‘zo’. Je zou bijvoorbeeld meer willen lijken op je gastvrije nicht of je zeer gelovige broer, maar de werkelijkheid is anders. Of bekend willen staan als een wijs en bedachtzaam iemand, maar je flapt er van alles uit. Je bent dus een ander dan het ideaalbeeld van jezelf.

Aanvaard wie je bent

Je hebt dan huiswerk te maken: aanvaard je dat je bent wie je bent, met jouw eigenschappen, met je noden en behoeften? Dat is wat anders dan dat je zomaar oké bent zoals je bent. Maar het is wel nodig dat je het materiaal waarmee je gebakken bent, barmhartig aanvaardt – ‘zoals God de Vader jou barmhartig aanvaard heeft’. Kortom: het is niet de bedoeling dat je een ander wordt dan je bent.

Blijf oefenen op wat beter kan

En dan de gewenste zelfbeheersing. Onmiddellijk komt Petrus in mijn gedachten, een man Gods, de rots op wie Jezus bouwen kon. Jawel, hij had wat te leren, hij flapte er zomaar van alles uit, en dat was soms heel ongelukkig. Hij werd er zelf ook ongelukkig van. Het bijzondere is dat hij toch door God in dienst genomen werd en dat hij wijzer werd door te oefenen.

Dat is godsdienstoefening: blijven oefenen op wat beter kan, geen energie verdoen aan schuldgevoelens en erop vertrouwen dat dat genoeg is. Daar is tijd voor nodig, en dat is precies waar onze levenstijd voor bedoeld is: te groeien in geloof, hoop en liefde. Elke dag een nieuwe kans.

Tekst Margriet van der Kooi
Beeld: Liza Summer, Pexels

De Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Wil je voordelig kennis maken? Neem een Proefabonnement 6 nummers voor € 12,-.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved