fbpx
Home Column Een vriendelijk gebaar

Een vriendelijk gebaar

Juist met dat schepje erbovenop maak je het verschil

door Danielle Feddes
kind achterin auto, cottonbro

Illustratie: Jong geleerd is oud gedaan.

Een van de negen prachtige vruchten van de Geest is vriendelijkheid. ‘Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen. De Heer is nabij’ (Filippenzen 4:5). Geloof leidt tot vriendelijkheid. Vanuit de hoop en verwachting dat de Heer dicht bij je is. Hij, die de vriendelijkheid zelve is, nodigt ons uit Hem daarin te volgen.

Het doet me denken aan het volgende voorval. Ik was nog maar een kleine jongen en zat op de achterbank van de – in mijn beleving – héél grote auto van mijn opa. Opa zat achter het stuur te wachten om de voorrangsweg op te draaien. Dat lukte minutenlang niet. Het was zo druk. Toen remde er een enorme vrachtwagen af, zodat mijn opa voor de vrachtwagen de voorrangsweg op kon draaien.

Voorvallen die je bijblijven

Een beetje tot mijn verbazing stopte opa vervolgens bij de eerste de beste parkeerstrook. Hij zei dat ik snel de auto uit moest springen en duwde mij een grote sigaar in de hand. Ik moest zwaaien naar de vrachtwagenchauffeur, zodat hij zou stoppen. Dat lukte waarachtig ook nog. Nadat ik de verbouwereerde chauffeur de sigaar had gegeven, trok de deze vervolgens weer op en sloot mijn opa rustig achter de file aan. Het zijn de voorvallen die je bijblijven.

Vriendelijkheid, onverwacht en verrassend

Het was een vriendelijk gebaar. Volledig onverwacht. Verrassend. Meer dan die chauffeur ooit zou verwachten. Een duim omhoog was immers ook al goed geweest. Misschien zijn die elementen wel kenmerkend voor christelijke vriendelijkheid. Dat je onverwacht en verrassend uit de hoek komt. Zo nu en dan een beetje aardig zijn lukt iedereen wel. Maar juist met dat extra, met dat schepje erbovenop, maak je het verschil.

Wie goed doet, goed ontmoet

Christelijk leven is uitbundig leven. Dát is het gevolg van Pinksteren. Vriendelijkheid roept vaak weer vriendelijkheid op. Van het een komt het ander. Wie goed doet, goed ontmoet. Daar doe je het niet voor, maar jouw vriendelijkheid kan wel tot andermans vriendelijkheid in jouw eigen richting leiden. En dat is dan geen sigaar uit eigen doos!

Tekst: Hans van Ark, PKN-predikant in Vorchten
Beeld: Cottonbro, Pexels

Binnenkort is het vaderdag. Verras je man, vader of een andere dierbare met een  Proefabonnement extra. Een leuk cadeau waar je zelf ook de vruchten van plukt ;-).

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved