Home Column Zo creatief is God

Zo creatief is God

door Daniëlle Heerens

Eigenlijk hebben we best een creatieve God. Of misschien moet ik zeggen: een creatieve Schepper. Want het Latijnse woord ‘Creator’ betekent gewoon ‘Schepper’. Onze Schepper is dus per definitie creatief. Hij houdt niet van eenvormigheid. Daarom schiep Hij niet alleen het licht, maar ook alle sterren, want één ster is geen ster.

Hij schiep niet alleen de planten, maar ook alle bomen. Want één boom is geen boom. Hij schiep niet alleen de vissen, maar ook alle dieren boven water: één dier is geen dier. Hij schiep niet alleen de man, maar ook direct een vrouw, want één mens is geen mens. Onze God hield er niet van alleen te zijn, Hij zocht goed gezelschap. Daarom schiep Hij eerst Adam en Eva.

Er zijn kritische mensen die zeggen: ‘Hoho, de evolutietheorie is de enige wetenschappelijk bewezen waarheid. Zij geloven daarom – althans, dat zeggen ze – niet meer in het bijbelse scheppingsverhaal.

Die mensen hebben, zonder het zelf te weten, een deel van de waarheid in handen. Want de volgorde van de recente evolutietheorie (duisterniswater-licht-land-planten-vissen-vogels-dierenmensen) is dezelfde als die in het oeroude scheppingsverhaal! Lees Genesis 1 er maar op na. Het is eigenlijk best knap dat de bijbelschrijvers in Genesis 1 er al precies dezelfde volgorde op na hielden als de pas duizenden jaren later ontstane evolutietheorie, waarvan destijds nog niemand gehoord had. Ik denk dan: dat kan geen toeval zijn, dat is nou God. Hij is écht creatief!

Vervolgens schiep onze creatieve God ook u en mij. Hij wil na Adam en Eva immers nog steeds graag goed gezelschap. Maar ben ik elke dag wel die gezellige metgezel voor mijn Schepper? Bent u het dagelijks voor Hem? Het leven is soms zwaar. Je kunt eronder gebukt gaan en somber worden. Maar onze God heeft ons voor iets anders geschapen: als goed gezelschap, dat elke dag met Hem wil werken aan zijn creatie. Samen werken dus. Immers, één mens is geen mens. En hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Da’s nog eens creatief!

Tekst: © Elisabethbode (Hans Mijnders)

De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.