fbpx
Home Thema'sBemoediging God laat niet met Zich spotten

God laat niet met Zich spotten

door Daniëlle Heerens

Kies dan nu wie u wel wilt dienen: de goden van uw voorouders ten oosten van de Eufraat of de goden van de Amorieten, van wie u nu het land bewoont. In ieder geval zullen ik en mijn familie de HEER dienen.
Jozua 24:15

‘Keuzevrijheid’ is tegenwoordig een veelgehoorde term. Maar denk daar eens goed over na. Het woord ‘keuze’ houdt al in dat er ten minste twee alternatieven moeten zijn.

Toen Jozua de Israëlieten vroeg om nu te kiezen wie ze wilden dienen, gaf hij ze de keus tussen de enige ware God en Baäl, een valse god. Zonder op hun reactie te wachten, deelde Jozua het volk zijn keuze mee: ‘In ieder geval zullen ik en mijn familie de heer dienen.’

Door de hele Bijbel heen, en in ons hele leven, worden ons steeds opnieuw keuzes aangeboden. Door de Schrift heen zien we herhaaldelijk hoe zowel God als de mens keuzes maakte. God geeft de mens opdracht deze keuzes te maken, maar niet voordat Hij hem voorzien heeft van voldoende informatie om een overwogen beslissing te kunnen nemen.

Iets vergelijkbaars zien we in onze eigen wetgeving: er gelden regels voor bijvoorbeeld het afsluiten van leningen of het labelen van producten, waardoor het onmogelijk is om een lening aan te gaan of iets in de supermarkt te kopen zonder op zijn minst te beschikken over enige informatie. Die informatie is noodzakelijk om verstandige keuzes te kunnen maken. God heeft ons informatie gegeven over zichzelf en over zijn heiligheid. Hij heeft ons informatie gegeven over de zondige natuur van de mens en over zijn oplossing voor die zonde.

Hij heeft ons verteld over Jezus Christus en ons, mensen, talloze beloften gedaan over wat er gebeurt wanneer we Gods waarheid aannemen, maar ook wat er gebeurt wanneer we dat niet doen. In Galaten 6:6-8 staat: ‘Wie onderwezen wordt, moet al het goede dat hij bezit met zijn leermeester delen. Vergis u niet, God laat niet met zich spotten: wat een mens zaait, zal hij ook oogsten. Wie op de akker van zijn zondige natuur zaait oogst de dood, maar wie op de akker van de Geest zaait oogst het eeuwige leven.’

Een tijd geleden was er een programma op televisie dat Truth or consequences heette (‘Waarheid of consequenties’). De presentator van het programma zei altijd tegen de deelnemers: ‘Vertel de waarheid of zie de consequenties onder ogen.’ Datzelfde geldt voor onze keuzes. Als je de verkeerde keuze maakt, heeft dat consequenties. Maar als je de goede keuze maakt, levert dat grote winst op. Ga dus verstandig te werk, net als Jozua, want de keuzes die we maken, kunnen grote impact hebben op ons leven – ten goede of ten kwade.

Tekst: © Eeuwige hoop (Billy Graham)

Deze overdenking komt uit het dagboek Eeuwige hoop, dat is geschreven door de geliefde auteur, evangelist en predikant Billy Graham. Het is een dagboek met diepgang – het resultaat van een lang leven met God. Onderwerpen die worden behandeld zijn onder andere: als kracht in tijden van lijden, familie, wijsheid, hoop, Gods hand in ons leven.

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved