fbpx
Home Thema'sPastoraat Mijn vriendin is een fanatieke complotdenker

Mijn vriendin is een fanatieke complotdenker

Hoe ga ik daarmee om?

door Danielle Feddes
Echte vriendschap kan wel tegen een stootje

Mijn vriendin is een fanatieke complotdenker en probeert mij steeds te overtuigen van haar gelijk. Hoe ga ik daarmee om? Een vraag aan onze e-pastor.

Vriendschap is belangrijk. De basis van elke vriendschap is iets wat je samen deelt. Je houdt allebei van wandelen, je leest allebei de Elisabeth ;-). En je hebt elkaar bijvoorbeeld leren kennen omdat jullie kinderen naar dezelfde school gingen. In een vriendschap hoef je echter niet alles te delen.

Voorbijzien aan de verschillen

Al wandelend heb jij een leuk trainingspak en mooie sportschoenen aan. Je vriendin draagt een T-shirt, een sportbroekje en gympen. Maar jullie delen wekelijks een rondje beweging in de natuur. Zij woont in een prachtig ingericht luxeappartement, jij woont in een rijtjeshuis in een volksbuurt. Maar jullie gesprekken over de liefde van God en wat dat betekent voor het dagelijks leven, verrijkt jullie beiden. Jij woont inmiddels alleen met je dochter. Het gezin van je vriendin is, na hun dochter, vermeerderd met drie stoere zoons. Maar jullie delen de liefde voor jullie kinderen, vaak met een lach, soms ook met een traan.

Echte vriendschap kan tegen een stootje

Het kan allemaal, en in een echte vriendschap kun je aan de verschillen voorbijzien. De vrienden van Jezus waren ook heel verschillend. De gevoelige Johannes, de stoere, driftige Petrus. Het maakte voor de onderlinge vriendschap niet uit. Echte vriendschap kan ook tegen een stootje of stoot. De verloochening van Petrus betekent geen einde van de vriendschap. Met Judas gaat het wel mis. Hij is niet eerlijk, pleegt verraad, beseft wat hij overboord heeft gegooid en kan er niet mee leven.

Benadrukken wat bindt

In jouw vraag gaat het over fanatisme. Dat is riskant voor een vriendschap. Omdat fanatisme steeds weer terugkomt op wat niet wordt gedeeld. Met de onderliggende boodschap dat de ander moet worden of moet denken als degene die zo fanatiek is.

Fanatisme komt steeds terug op wat niet wordt gedeeld

Je zult zelf moeten bekijken in hoeverre er nog ruimte overblijft voor jezelf in deze vriendschap. Soms helpt het datgene wat jullie bindt, te benadrukken. Soms kun je niet anders dan (tijdelijk) wat afstand nemen. Of samen af te spreken het gevoelige onderwerp niet meer ter sprake te brengen, omdat voor jullie allebei de vriendschap te kostbaar is.

Tekst: Gera Mateman

Beeld: Olia Danilevich, pexels

Heb je nog geen abonnement op ons Magazine? Kijk dan hier voor onze speciale acties. Wil je graag een ander blij maken met een (proef)abonnement? Klik dan hier.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved