fbpx
Home Column Had ik maar…

Had ik maar…

Over keuzes en spijt

door Danielle Feddes
Veel mensen hebben spijt dat ze niet meer tijd aan hun geliefden hebben gegeven

“Heb je er geen spijt van dat je dat toen hebt gedaan?” Dat vragen we weleens aan iemand die een keuze heeft gemaakt die verkeerd uitpakte. Ik heb het zelf ook weleens gehoord. Heb je geen spijt dat je bij dat bedrijf bent gaan werken, omdat je het er helemaal niet naar je zin had? Heb je geen spijt van die verhuizing, omdat de woning toch tegenviel?

Tja, ik vind dat soort spijtgevoelens nooit zo zinvol. Je neemt beslissingen op basis van de informatie en de gevoelens die je op dat moment hebt. Je moet een keus maken, je denkt dat je er goed aan doet, en het loopt anders af dan je hoopte. In dat geval helpen spijtgevoelens je niet verder. Je bent een illusie armer, een ervaring rijker en je onderzoekt of je van die ervaring nog iets goeds kunt meenemen voor de toekomst.

Als je terugkijkt op je leven, waarvan heb je dan spijt?

Een veel zinniger vraag vind ik: Stel dat ik ooit terugkijk op mijn leven. Waarvan zou ik dan spijt hebben? Heb ik iets verkeerd gedaan en, misschien nog belangrijker, heb ik iets belangrijks nagelaten? En kan ik dat nu nog goedmaken, zodat ik mezelf achteraf geen verwijten hoef te maken van: had ik maar…?

Een illusie armer, een ervaring rijker

Uit een onderzoek dat ouderenorganisatie KBO/PCOB een paar jaar geleden liet houden onder zo’n 1500 senioren blijkt dat ongeveer een kwart van de ondervraagden andere levenskeuzes had willen maken. Bijvoorbeeld op het gebied van opleiding, beroep of levenspartner. Een van de vragen was ook: Kan ik mijzelf de fouten vergeven die ik heb gemaakt? Een goeie vraag. Want we hebben het – ook in dit nummer – vaak over vergeving vragen of schenken aan de ander. Maar jezelf vergeven, dat is minstens zo ingewikkeld.

Zelfs voor heel foute en beschadigende keuzes bestaat vergeving

Terugblikkend op hun leven nemen veel mensen het zichzelf kwalijk dat ze niet voldoende tijd en aandacht aan hun geliefden hebben besteed: te hard gewerkt, verslaafd geraakt, ontrouw geweest, wrok gekoesterd.

Ik had meer tijd willen geven aan…

Aldus gewaarschuwd, en geïnspireerd door dit themanummer over spijt, vroeg ik mijzelf af: wat zou ik mezelf achteraf niet willen verwijten? En ik besloot om meer van mijn tijd te geven aan een naaste die niet lang meer te leven heeft. Zulke belangrijke keuzes hebben we allemaal te maken. Waarbij ik me realiseer hoe bijzonder het eigenlijk is dat je als christen van kleins af aan al weet dat zelfs voor heel foute en beschadigende keuzes vergeving bestaat.

Tekst: Thea Westerbeek

Beeld: Andrea Piacquad, pexels

Lees ook: Emoties toelaten: hoe ga je ermee om wanneer iets moeilijks gebeurt?

Meer column, interviews en achtergrondartikelen vind je in Elisabeth Magazine, een tweewekelijks christelijk tijdschrift voor 50-plus. Wil je een keer kennismaken? Bekijk onze Abonneeactie of neem een Proefabonnement 6 nummers voor € 12,-

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved