fbpx
Home Thema'sLeven Moet ik die rooklucht verdragen?

Moet ik die rooklucht verdragen?

door Daniëlle Heerens

Vrienden van ons roken veel. Ik wil er eigenlijk niet meer op visite, de stank maakt me misselijk. Maar ik wil ze ook niet beledigen door er iets over te zeggen. Wat moet ik doen? De rook verdragen, niet meer gaan, of toch iets zeggen?

Ja, ik herken dat wel. Soms moest ik mensen bezoeken in een doorrookte kamer. Ik plande zo’n bezoek meestal als laatste, waarna ik thuis meteen van kleding verwisselde. U bent wellicht allergisch, dat is erger. Ik doorstond het wel, al zag ik af en toe de ander door een mist van rook heen…

Samengevat: A. Uw vrienden bepalen wat zij in hun eigen huis – kennelijk allang – doen: roken! En B. U kunt daar niet meer tegen, en de vraag is: ‘Wat te doen?’

Ik denk dat u zich allereerst moet afvragen of u het kunt – en wilt – verdragen. Omwille van… Desnoods in kleren die u weinig draagt, zodat het probleem van de rooklucht minder speelt. Wat ‘moeite doen’ om een vriendschap te bewaren is op zich niet zo erg: in welke vriendschap komt het nooit voor dat je iets verdraagt omwille van de ander?

Gaat dat niet, vertel dan hoe het ervoor staat, zonder enig verwijt te maken. Zeg erbij dat het uw probleem is en dat u dit na lang nadenken toch moet vertellen. Vervolgens zou u kunnen afspreken om óf veel minder naar hen toe te gaan dan andersom, óf ze ergens anders te ontmoeten dan bij hen thuis, óf ze voortaan alleen bij u thuis te ontvangen…

Om een vriendschap in stand te houden is openheid erg belangrijk. Goede vrienden zullen het begrijpen en er de vriendschap niet om verbreken. Ik ken ook mensen die vanwege een allergie niet konden langskomen in een huis waar een kat woont. Ze vonden een oplossing en de vriendschap bleef. Ik heb zomaar het gevoel dat u er best uitkomt en goede vrienden blijft. En als iemand zegt: ‘Ja, dat gelooft ú!’ Dan zeg ik: ‘Ja, dat klopt!’

Tekst: © Elisabethbode (Zegert de Graaf)

De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved