fbpx
Home Thema'sBemoediging Israël bereikt absolute dieptepunt

Israël bereikt absolute dieptepunt

door Daniëlle Heerens

‘Van verre tijden af is de heere aan mij verschenen: Met eeuwige liefde heb Ik u liefgehad, daarom heb Ik u getrokken met goedertierenheid. Ik zal u weer bouwen en u zult gebouwd worden, maagd Israël. Opnieuw zult u zich tooien met uw tamboerijnen, opnieuw zult u uittrekken in een reidans van vrolijke mensen.’
Jeremia 31:3-4

De profeet Jeremia heeft een zwaar leven gehad. Keer op keer moest hij Gods volk aanklagen en Gods oordeel over Jeruzalem en Juda aankondigen. Dat werd hem absoluut niet in dank afgenomen door zijn volksgenoten. Ze mishandelden hem en zetten hem gevangen. Ze wilden niet luisteren naar de waarschuwingen die de HEERE door de mond van Zijn profeet aan hen gaf.

Daarom kon Gods oordeel niet uitblijven: Nebukadnezar, de machtige koning van Babel, kwam om de stad Jeruzalem te belegeren. Na de val van de stad werden het paleis en de tempel in brand gestoken. De muren van Jeruzalem werden neergehaald. Van alles waar Gods volk trots op was bleef eigenlijk niets over: Gods land veroverd, Gods stad ingenomen en Gods huis geplunderd. Een absoluut dieptepunt.

Toch mag de profeet na alle onheil ook heil aankondigen. Er zal herstel komen! Het land zal weer gaan bloeien, de stad zal weer bewoond worden en de tempel zal weer herbouwd worden. Er komt vreugde na al het verdriet. Waarom? Omdat God met Zijn volk een verbond gesloten heeft. Omdat de HEERE aan Zijn volk beloften gegeven heeft. Hoe groot de schuld van mensen ook is, Gods genade is altijd groter! Onze hemelse Vader keert verdriet om in vreugde – telkens weer!

Tekst: © Erewoord (Lieuwejan van Dalen)

Deze overdenking komt uit het dagboek Erewoord. Dit Bijbelse dagboek gaat over Gods beloften en het belang om je daaraan vast te houden. Want In Zijn beloften zit troost, kracht en hoop. Omdat de Bijbel een boek vol beloften is, kunnen christenen elke dag weer geïnspireerd worden door de blijde boodschap. Bekende en minder bekende beloften worden in dit dagboek uitgelegd; in welke situatie werden zij voor het eerst opgeschreven of uitgesproken? Daarna volgt bij elke belofte een praktische toepassing voor je leven hier en nu.

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved