fbpx
Home Column Waarom de geboorte van Jezus geen nieuws is

Waarom de geboorte van Jezus geen nieuws is

door Daniëlle Heerens

Als je terugkijkt op de journaals van het afgelopen jaar… word je daar dan vrolijk van? Nu zie je natuurlijk op het nieuws altijd juist wat afwijkend is van wat wij als gewoon beschouwen. Je hoort bijvoorbeeld over liquidaties die de laatste tijd geregeld plaatsvinden in ons land, maar ‘gelukkig’ is dat nog steeds nieuws, en niet ‘normaal’. Het aantreffen van grote hoeveelheden drugs, het is nog altijd een nieuwsitem.

Het wordt pas echt erg als zulke dingen niet meer in het journaal komen. Want dan is het gemeengoed geworden. Als je terugdenkt aan het afgelopen jaar, dan lijkt het alsof de wereld gedomineerd wordt door leiders die voor zichzelf gaan. Die het beste zoeken voor hun eigen land, eiland of portemonnee. Ik hoef vast geen voorbeelden te noemen, u hebt het zelf vaak genoeg gezien op tv. Je zou er haast cynisch van worden. Maar nee, dat niet.

Straks is het Kerst, we vieren de geboorte van het Kerstkind. Dat komt meestal niet op het journaal. Wel hoe druk het was op de woonboulevards en hoeveel er is uitgegeven aan kerstcadeaus. De kerstvieringen die overal ter wereld gehouden worden – best bijzonder – zie je niet op het nieuws. En misschien is dat wel een goed teken! Het betekent dat het vieren van Jezus’ geboorte nog steeds niet afwijkend is, maar ‘gewoon’.

Hij kwam bij ons heel gewoon, zegt een lied. En Hij, dat mogen we toch wel zeggen over Jezus Christus, Hij ging totaal niet voor zichzelf. Hij deelde zijn lichaam, zijn leven. En dat leerde Hij ons ook: Vraagt iemand om je hemd, leen hem ook je jas. Vraagt iemand je een stukje met hem op te lopen (op zijn levensweg), ga nog een kilometer méér.

Veel mensen laten zich zo inspireren door de Mensenzoon. Neem nou de burgemeester van Delft. Zij fietst gerust een kilometer meer met iemand om er te zijn voor die ander. Aangedreven door de motor van haar geloof in Jezus. En dan dat stel dat een luxeleventje opgaf om een opvangplek te realiseren. Niet omdat ze zichzelf zo gelovig vinden. Maar staat er niet in de Bijbel: ‘Elke goede gave komt van boven, van de Vader van de hemellichten’? Zijn beste Gave daalde uit de hemel neer.

Laten we dus niet cynisch worden, maar feestvieren rond de kribbe!

Tekst: © Elisabethbode (Thea Westerbeek)

De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved