fbpx
Home Thema'sBemoediging Bewogen met wie alles kwijt is

Bewogen met wie alles kwijt is

Milou de Bruijne werkt voor ZOA en Dorcas in Zuid-Sudan

door Danielle Feddes
Milou de Bruijne

Ze is bewogen met wie alles kwijt is: Milou de Bruijne (32) werkt voor de samenwerkende christelijke noodhulporganisaties ZOA en Dorcas in Zuid-Sudan. Steeds meer mensen, overal ter wereld, slaan op de vlucht voor geweld of natuurrampen. Ze zijn alles kwijt en verblijven in een vreemde omgeving. Ver weg van Nederland biedt Milou een steuntje in de rug aan vluchtelingen over de grens en ontheemden in eigen land. Lees hier haar verhaal.

Vol goede moed ging Dina* aan de slag met haar eigen bedrijf. Dolblij was ze met de kans die ze kreeg, dankzij de steun van een spaar- en kredietgroep. Haar theestalletje begon net lekker te lopen, toen een hevige overstroming alles wegspoelde. Ze investeerde opnieuw, totdat een gewapende bende het hele dorp platbrandde – inclusief haar theekraam.

Humanitaire hulp

„Het verhaal van deze vrouw typeert het leven van velen in Zuid-Sudan”, vertelt de Nederlandse Milou de Bruijne (32), die sinds vorig jaar in het Oost-Afrikaanse land woont. „Het is zó onvoorspelbaar en fragiel.” Voor de samenwerkende christelijke noodhulporganisaties Dorcas en ZOA zet Milou zich als manager in voor de Zuid-Sudanese bevolking, die voor zeventig procent afhankelijk is van humanitaire hulp. Aan jarenlange conflicten lijkt, ondanks een vredesakkoord, nog steeds geen einde te komen. Al vier miljoen mensen sloegen op de vlucht.

Veranderend klimaat

Daarnaast heeft Zuid-Sudan er een nieuwe vijand bij: klimaatverandering. Als gevolg daarvan hebben de inwoners nu al vier jaar op rij met hevige overstromingen te maken. Nog méér mensen raken ontheemd. De nood is hoog in het land, en dat is precies waarom Milou er wil zijn. Samen met haar overwegend lokale collega’s zorgt ze ervoor dat in de eerste levensbehoeften wordt voorzien. En dat mensen tegelijk weerbaarder worden om te overleven in zo’n moeilijke situatie.

Onze projecten bieden een klein beetje hoop voor de toekomst

„We zorgen bijvoorbeeld dat mensen – waar de markt dat toelaat – contant geld krijgen om zelf te besteden aan wat ze nodig hebben. En we trainen landbouwers om goed om te gaan met een veranderend klimaat. Onze projecten bieden een klein beetje hoop voor de toekomst.” Op grote schaal is het lastig een verschil te maken, erkent Milou. „Maar in het leven van individuen kan dat wel. En ieder mens verdient een eerlijke kans.”

*Niet haar echte naam

Tekst: Anneke Bolt

Beeld: Privé

Lees ook: Kerkdiensten in  het Oekraïens

Dit interview komt uit een achtergrondartikel over vluchtelingen in Elisabeth Magazine No 12-2023. De Elisabeth verschijnt twee keer per maand met interessante (achtergrond)artikelen, interviews en columns over actuele onderwerpen binnen het christelijk geloof. Wil je een keer kennismaken met ons blad? Download hier een inkijkexemplaar, of vraag een (proef)abonnement aan!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved