fbpx
Home Thema'sGeloven Als je partner niet gelooft

Als je partner niet gelooft

Gods zorg voor jouw dierbaren

door Danielle Feddes
snow drops

Als je partner niet of niet meer gelooft, geeft dat veel vragen en vaak ook zorg: Groei je uit elkaar, of weet je toch bij elkaar te blijven? En hoe zit dat later? Zul je elkaar nog zien in de eeuwigheid?

Ze ontmoetten elkaar in hun studietijd. Allebei strenggelovig opgevoed. Ze trouwden en kregen twee dochters. Hij bleef zondagsmorgens steeds vaker thuis. Zij ging met haar kinderen op zoek naar een kerk – en vond deze – waar het allemaal wat vrolijker was. Hij ging zich verdiepen in allerlei levensbeschouwingen. Ze groeiden uit elkaar en het liep uit op een scheiding.

Ik denk dat er wel meer aan hun relatie ontbrak dan alleen het eens gedeelde geloof, maar het vormde wel een belangrijk obstakel dat ze elkaar niet meer konden bereiken. Laatst sprak ik haar weer. Ze is alweer jaren gelukkig met haar nieuwe echtgenoot, met wie ze haar hele ziel en zaligheid kan delen. Hem ben ik helaas uit het oog verloren.

Geloof geen bindende factor

Gelukkig zijn er ook andere voorbeelden. In Elisabeth Magazine no 3 vertelt Anne Marie hoe gek zij en haar man met elkaar zijn, ook al is het geloof geen bindende factor. Toch blijft er altijd die lastige vraag als je veel van iemand houdt die niet gelooft: Hoe is het straks in de eeuwigheid? Zijn wij dan niet meer samen? Of zou hij/zij op het laatst toch nog…? Of zou God toch nog…?

Hoe is het straks in de eeuwigheid? Zijn we dan niet meer samen?

Veel mensen worstelen met die vragen. Zo ook mijn gewaardeerde collega Pieter. Hij gelooft als enige van zijn gezin in de God van de Bijbel en schreef daarover in Elisabeth no 3 een column. Het valt mij op dat veel mensen niet meer uit de voeten kunnen met bijbelteksten die spreken van ‘verloren gaan’. Dat de mens van wie jij zoveel houdt niet in de hemel komt, is onverteerbaar. Daar moet je een antwoord op vinden waarmee jij kunt leven.

Vertrouwen dat het goed komt

Een vriendin van mij heeft als antwoord: ‘Ik vertrouw er gewoon op dat het goedkomt. Want ik geloof in een liefdevolle God.’ Een ouderling vertelde: ‘God wil dat iedereen behouden wordt, dus dat gaat gewoon gebeuren.’ Een Elisabeth-lezeres schreef ons: ‘Ik geloof dat mijn kinderen alleen door Jezus gered kunnen worden. Ik bid dagelijks voor hun bekering. Bid en u zal gegeven worden, daarin geloof ik.’

Zorgt U maar voor hen, God

‘Wat denk jij dat er gebeurt met jouw geliefden die niet geloven?’ vroeg iemand mij. Ik antwoordde: ‘Ik maakte mij daarover zorgen. Daarom heb ik God gevraagd die zorgen van mij weg te nemen: ‘zorgt U maar voor hen, God.’  En daar laat ik het. Want daar is het veilig.

Tekst: Thea Westerbeek

Beeld: Aaron Burden, Unsplash

Lees ook: Als kinderen het anders doen

Elisabeth Magazine gaat in op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Heb je al kennisgemaakt? Neem vandaag nog een (proef)abonnement en ontvang voortaan ons magazine elke veertien dagen bij jou thuis. Of maak een ander blij en geef een abonnement cadeau.

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved