Home Thema'sWerk Maak van je werk je roeping

Maak van je werk je roeping

door Daniëlle Heerens

Heel wat mensen kunnen hun werk moeilijk loslaten en noemen dat zelf ‘verantwoordelijkheidsgevoel’ of ‘ambitie’. Dat lijkt niet zo erg. Want wat is er mis met lekker werken en stevig aanpoten? Toch kan er zomaar achter die ijver een werkverslaving schuilgaan. En wat dan?

Een werkverslaving begint geleidelijk: met extra gedrevenheid, het genot van het applaus, de adrenaline. We genieten van de complimenten. Voelen ons gevleid omdat we weer eens zijn gevraagd voor kerkenraad, bestuur of vrijwilligersclub. Natuurlijk is het best moeilijk daar nee tegen te zeggen; dat past een rechtgeaard christen trouwens ook niet zo.

Heel subtiel sluipt het ons bestaan binnen om steeds bezig te zijn met werk. We zijn altijd bezig, of we nu een betaalde baan hebben of vrijwilligerswerk doen. We checken veelvuldig de e-mail en de telefoon en zijn verkleefd met ons beeldscherm. Dit neurotische gedrag gaat door in het weekend, op vakantie – er is onrust als het werk even wordt losgelaten. We voelen ons zelfs schuldig als we vrij zijn. Soms is het werk een vlucht omdat andere dingen in het leven niet zo lekker lopen – thuis, in gezin of huwelijk. Zolang we ons op het werk storten, hoeven we niet na te denken over al die sores.

Slaaf van het werk. Dat klinkt niet zo fijn. De gevolgen van werkverslaving liegen er niet om. Er is minder oog voor de sociale omgeving. Na langere tijd kan er vermoeidheid ontstaan, zijn we ongeduldig en snel aangebrand. We vlakken af en zijn minder benaderbaar. We laten steken vallen. Niet uitgesloten zijn klachten zoals slaapproblemen, hartfalen, gewichtstoename, hoge bloeddruk, angststoornissen, depressie. We draaien rond in een vicieuze cirkel, want om op de been te blijven zoeken we naar verslavingsgevoelige producten. Een burn-out ligt op de loer.

Wie slaaf is van zijn werk, sport, hobby’s en kerkenwerk heeft daaraan zijn identiteit verbonden. Die verliest daarbij uit het oog wat Jezus van ons vraagt. Hij zegt dat onze identiteit niet in het werk of een maatschappelijke positie ligt, maar in Hem. Wij zijn beelddragers van Hém, en niet van onze smartphone. Eigenlijk is dat een oproep tot ont-moeten en ont-haasten. Wie Christus heeft, ontdekt wie hij ten diepste is: een kind van God (1 Johannes 3:1), een heilige (Efeziërs 1:1), zelfs iemand die alles kan! (Filippenzen 4:13)

In een gezonde verhouding geeft werk structuur en balans aan het leven. Het geeft ook zin. Die zin ligt volgens Tiggelaar niet in het werk zelf, maar in Jezus Christus: ‘Doe uw werk met plezier, alsof het voor de Heer is en niet voor de mensen’ (Efeziërs 6:7). Want dan wordt werk meer dan werk. Dan wordt het een roeping.

Tekst: © Elisabethbode (Marie Verheij)

De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.