fbpx
Home Column ‘We hebben nu een echte relatie met de buren’

‘We hebben nu een echte relatie met de buren’

door Daniëlle Heerens

Een jaar werk ik nu bij het Leger des Heils. Van de lopende zaken die ik kreeg overgedragen, is er in het afgelopen jaar een aantal echt beter geworden.

Zo is de relatie met onze buren aanmerkelijk vooruitgegaan. Toen ik kwam, was die verbetering al ingezet. Er waren gesprekken geweest over de overlast die de winkeliers om ons heen hadden. We waren al begonnen met het geregeld schoonmaken van de straat voor ons pand en voor de panden van de buren. Ook was afgesproken dat we de buren wekelijks per e-mail op de hoogte zouden houden. Daar ben ik meteen mee opgehouden.

E-mailcontact is niet de manier. Deze winkeliers willen gekend worden, ze willen dat we komen luisteren, dat we laten zien dat we weten wat zij meemaken. En dan natuurlijk niet alleen als er problemen zijn, maar ook als het goed gaat. De relatie met buren is als met al het andere: wat je oprechte aandacht geeft, dat groeit.

En dus zwaai ik altijd als ik langsloop en geregeld ga ik ook even bij onze buren naar binnen. Soms om iets te kopen, vaker om gewoon even te horen hoe het gaat. Willem, de eigenaar van een van de winkels, vertelt dan over wat er in het verleden allemaal misging. Na een paar woorden weet ik dat hij het heeft over mensen die al lang en breed bij ons vertrokken zijn. Die situaties zijn al opgelost. Toch luister ik rustig naar wat hij te vertellen heeft en ik knik instemmend als hij zegt dat het echt vervelend was.

Ik hoor ook over de leegstand in de winkelstraat, dat de loop er wat uit lijkt te zijn en dat de handhaving zo weinig zichtbaar is. Ik vertel iets over hoe het bij ons gaat, dat er steeds meer jongeren komen, dat een van de medewerkers een nieuwe baan heeft. We hebben nu een echte relatie met de buren. En daar ben ik blij mee.

Tekst: © Elisabethbode (Luc Tanja)

De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved