fbpx
Home Column God zien als je stekeblind bent

God zien als je stekeblind bent

door Daniëlle Heerens

Je ziet ze weleens lopen: mensen met een witte stok. Ze bewegen zich doelbewust door de mensenmassa op straat, steken de weg over of stappen onvervaard de trein in. Ongelooflijk zoals blinden zich kunnen voortbewegen. Dat geldt ook voor de hoofdpersoon in dit magazine. Ze ziet niet veel meer, alleen contrasten, maar ze redt zich prima: ze kan zelf koffiezetten, met een dienblad lopen en allerlei andere taken in huis verrichten. Ook buitenshuis is ze actief, onder andere voor de MD-vereniging.

‘MD’ staat voor ‘maculadegeneratie’, een aandoening waarbij het zicht langzaam wordt aangetast. Een tijd geleden stuurde Blindeninstituut Bartimeüs hierover een persbericht naar de redactie van de Elisabethbode. Steeds meer mensen gaan aan deze oogziekte lijden. We vonden het tijd worden hier eens aandacht aan te besteden.

Hebben we in vorige nummers aangehaakt bij de Dag van de Scheiding en de Week van de Eenzaamheid, dit nummer sluit aan bij de Dag van de Witte Stok op 15 oktober. Deze dag is in 1964 in het leven geroepen in Amerika. Een jongen werd aangereden ondanks zijn witte stok en verongelukte. Zijn grootouders startten ‘White Cane Day’. Sinds 1970 wordt op deze dag wereldwijd aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid van mensen met een visuele beperking.

Mij lijkt het een verschrikking om niet te kunnen zien. Ik heb daarover weleens angstvisioenen, want met een afwijking van min tien onderscheid ik zonder optische hulpmiddelen alleen maar vage vormen. Ik heb in het zwembad weleens bijna een vreemde man omhelsd in de veronderstelling dat het mijn wettige echtgenoot was. Nou is dat nog geen ramp, maar stel dat ik onderweg per ongeluk mijn bril verlies, dan ben ik nergens meer. Hoe erg moet het zijn voor mensen die langzaam slechtziend of blind worden?

In de Bijbel lezen we dat Jezus Zich niet neerlegt bij het lot van blinden. Diverse Bijbelpassages vertellen dat de Heiland blinden geneest (Matteüs 9, Johannes 9). Ook geestelijke blindheid pakt Hij aan. Zodat de ogen van mensen opengaan voor God.

Kun je God zien dan? Jazeker. Ook al ben je stekeblind. Want God is te zien met ándere ogen. En Jezus is zo dichtbij als het maar kan, lees 1 Johannes 3, 4 en 5 er maar op na. Ach, leest u gewoon de Bijbelstudie in dit nummer. Dan krijgt u er ‘zicht’ op. En oog voor.

Tekst: © Elisabethbode (Thea Westerbeek)

De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved