fbpx
Home Column Als je verstand niet meer doet wat jij wilt

Als je verstand niet meer doet wat jij wilt

door Daniëlle Heerens

Stel je voor: je leest drie zinnen van deze column en weet bij de vierde regel al niet meer wat je net gelezen hebt. Je kijkt op je horloge en denkt: wat heb ik vanmorgen eigenlijk gedaan? Je blikt om je heen, niet wetend wie je bent, waar je bent en waarom. Het lijkt mij heel beangstigend: dementie. Dat je niets meer begrijpt van je eigen wereld.

Pure paniek moet dat zijn. In Voorbij, voorbij beschrijft Clairy Polak dit hele proces op een aangrijpende manier vanuit de partner. Hoe ze zo lang mogelijk voor de ander wilde zorgen. Haar schuldgevoel, vermengd met opluchting, als ze haar geliefde uiteindelijk naar een zorginstelling moet brengen. De omgeving die ondersteunt, maar nooit echt begrijpt.

Mij viel in dit boek de reactie op van diverse omstanders: ‘Clairy, waarom ga je niet eindelijk weer op zoek naar een nieuwe partner? Je moet voor jezelf zorgen. En hij merkt er toch niets van.’ Alsof een echtgenoot een apparaat is dat, als het niet meer werkt, ingeruild kan worden voor een functionerend exemplaar.

Misschien naïef van mij, maar ik schrok ervan: is dit de geldende opvatting? Dat liefde en trouw geen betekenis meer hebben als de ander die betekenis niet meer begrijpt? Maar goed, laat ik maar niet oordelen. Want wie weet wat ik zelf zou denken of doen als ik jaren achter elkaar niets meer met mijn geliefde kon delen? Als die ander alleen nog maar in staat was tot mompelen, kermen en vloeken?

Over dat vloeken gesproken: dat schijnt vaak voor te komen onder mensen met dementie. Zelfs als ze altijd actieve gelovigen zijn geweest. De omgeving voelt zich vaak zeer ongemakkelijk bij het horen van al die verwensingen. Daarom plaatsen we graag de bijdrage van ‘dementiedominee’ Tim van Iersel, die heel praktische tools aanreikt voor dit soort situaties.

Op 11 november is het Dag van de Wetenschap. Dit nummer gaat in feite over het menselijk verstand dat op verschillende manieren kan haperen. Ook bijvoorbeeld als je geweten niet functioneert en je tot daden komt waar de samenleving van gruwt. Heel bijzonder hoe Wilko van Holten ons meevoert achter de ondoordringbare muren van de tbs-kliniek. Hij gunt ons een kijkje in het onnavolgbare brein van mensen die we niet graag tegenkomen.

Wonderlijk dat ook in zo’n kliniek de Bijbel opengaat (maar natuurlijk is Jezus juist daar!), dat er wordt gebeden en beleden. Misschien wel intenser dan in menig kerkgebouw…

Tekst: © Elisabethbode (Thea Westerbeek)

De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved