fbpx
Home Column Het grapje van de dominee

Het grapje van de dominee

door Daniëlle Heerens

Misschien kent u het grapje wel. Een dominee zegt: ‘Gemeente, mijn preek van volgende week gaat over de zonde van het liegen. Ik wil graag dat jullie ter voorbereiding volgende week allemaal Lucas 25 hebben gelezen.’

De zondag daarop vraagt de dominee of alle mensen die Lucas 25 hebben gelezen, hun hand willen opsteken. De meesten doen dat. De dominee lacht geheimzinnig en zegt: ‘Ik moet u helaas vertellen dat Lucas maar vierentwintig hoofdstukken heeft… En nu begin ik met mijn preek over liegen.’

Liegen. Het is eigenlijk gewoon het tegenovergestelde van de waarheid vertellen. Het bijbelse negende gebod is er duidelijk over: u zult geen vals getuigenis spreken tegen uw naaste. Leugen en waarheid staan tegenover elkaar. Wie dat heel scherp zag, was voormalig koningin Beatrix. Over ons koningshuis is in de loop der tijden de grootst mogelijke onzin geschreven. Tot grote ergernis destijds van onze vorstin.

Eens per jaar had koningin Beatrix een interview met de verzamelde Nederlandse hoofdredacteuren. Toen deed ze eens de beroemde uitspraak: ‘Dames en heren van de vaderlandse pers, de leugen regeert!’ Die uitspraak maakte veel indruk, en koningin Beatrix had een punt. De leugen regeert vaak in het nieuws. Soms fantaseren en speculeren journalisten er maar wat op los, vaak overdrijven ze. De grens tussen waarheid en leugen is dun.

In het Nieuwe Testament komen we het begrip waarheid ook tegen. Eigenlijk is het daar geen begrip, maar een Persoon. Iemand die de waarheid is! Jezus noemt zichzelf de Weg, de Waarheid en het Leven. Wie in zijn of haar leven met Jezus durft te gaan, heeft de leugen niet nodig. Die hoeft niet meer te fantaseren, speculeren en overdrijven. Want leven met Jezus betekent: de waarheid regeert mijn leven en dat is genoeg!

Bij ons in de buurt zeiden ze vroeger van een gedegen dominee: ‘Die domenee verköndigt nog de òlde woarheid.’ Of dat voor mij geldt, mag u zelf beoordelen. Maar dit weet ik: Lucas 25 bestaat niet, maar Jezus wel.

Tekst: © Elisabethbode (Hans Mijnders)

De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved