Home Column Veertig jaar rouw

Veertig jaar rouw

door skempenaar

‘De aftakeling biedt ook kansen’

Tekst: Luc Tanja – Luc werkt bij het Leger des Heils in Almere – Beeld: Elisabeth Ismail

‘Je moet weten, Luc, het is nu veertig jaar geleden dat mijn kind stierf. Daar is alle ellende begonnen. Ik ben er kapot van. Je bent de eerste aan wie ik dit zeg.’ En daarna vertelt Willem zijn verhaal. Hoe zijn kind stierf, een paar jaar oud nog maar. Hoe zijn relatie stukliep en dat hij begon te drinken. Dat hij nog steeds drinkt, al jaren problematisch veel. Hoe hij in allerlei criminaliteit betrokken raakte en dat er nog een straf uitstaat. Binnenkort moet hij een maand zitten. En dat hij zo bij ons in de daklozenopvang aanspoelde.

Het is niet waar dat ik de eerste ben aan wie Willem dit vertelt. Ik vermoedde het al toen hij hierover met me sprak – en dat vermoeden werd bevestigd, toen ik hem een paar weken later hetzelfde verhaal op dezelfde manier aan een collega hoorde vertellen. Elke keer weer vertelt Willem het verhaal van het sterven van zijn kleine kind als voor het eerst. Zo doet hij dat al jaren. Zijn veertig jaren rouw zijn vers. Dagelijks start hij met de verwerking van zijn rouw. Hij is nog niet ver gekomen.

De jaren van drank en verwaarlozing hebben sporen achtergelaten. Willem zorgt niet goed voor zichzelf en moet nu wel hulp accepteren. Gelukkig doet hij dat ook. De mensen van de wijkverpleging helpen hem met wassen. Hij doet een poging te stoppen met drinken. Merkwaardig genoeg biedt de aftakeling ook kansen. Met zijn lichamelijke problemen en zijn ondertussen gevorderde leeftijd zijn er voor Willem mogelijkheden om redelijk snel een plek te vinden na de daklozenopvang. Eerst de nog openstaande straf uitzitten. Daarna horen zijn maatschappelijke problemen spoedig opgelost te kunnen worden.

Ook op zijn nieuwe plek zal Willem, denk ik, nog voor het eerst over de dood van zijn lieve kleine kind vertellen. Daarmee zal hij niet opeens kunnen stoppen. Ik gun het hem dat hij de rust vindt om steeds minder vaak dit verhaal voor het eerst te vertellen.

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.