fbpx
Home Column Van dromen naar daden

Van dromen naar daden

door skempenaar

‘Weerdromen gaan bij mij altijd over extreem weer’

Tekst: Reinier van den Berg, weerman – Beeld: Elisabeth Ismail

Dromen van mooi weer. Misschien doet u dat ook weleens. Maar wat is nou mooi weer? Een helderblauwe lucht met een zacht lentebriesje? Een heerlijke zwoele avond? Een flinke sneeuwbui? Of misschien wel een verfrissende onweersbui na een lange, hete en kurkdroge zomerperiode?

Ook een doorgewinterde weerman droomt over het weer. Waarschijnlijk veel vaker dan de gemiddelde persoon. Het weer is nog altijd m’n passie, ook al ben ik formeel gestopt als weerman. En ik heb al heel wat ‘afgedroomd’ over het weer. Weerdromen gaan bij mij altijd over extreem weer. Tornado’s zijn de favoriet, maar een flinke sneeuwstorm of knetterend onweer komt ’s nachts ook nog weleens voorbij waaien als ik in dromenland ben.

In figuurlijke zin droom ik er vooral van dat we als goede en oprechte rentmeesters omgaan met deze prachtig geschapen wereld. Voorlopig zal het, wat dat betreft, bij dromen blijven. Hoewel de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker worden, is de bereidheid van overheden, bedrijven en vaak ook individuen om concrete stappen te zetten te gering. Soms zelfs geheel afwezig. Sommige landen hebben zich teruggetrokken uit de klimaatakkoorden.

Plastic afval kwam vorig jaar meer dan ooit in het nieuws. Er zijn stappen gezet. Een jonge Nederlandse pionier ontwikkelde een techniek om plastic uit de oceaan te vissen. Maar intussen komt er ook dit jaar weer een onvoorstelbaar grote partij plastic troep bij in de oceanen. Meer dan er ooit uitgevist kan worden. In Brazilië werd de wetgeving verruimd om het oerbos in de Amazone te vernietigen. Neushoorns en olifanten leggen nog steeds het loodje vanwege de illegale handel in ivoor.

Toch is het goed om van een betere wereld te blijven dromen – en anderen bij deze dromen te betrekken. Iets wat klein begint, kan zich als een olievlek uitbreiden en uiteindelijk impact hebben. Het is mooi om juist aan het begin van dit jaar stil te staan bij deze dromen. Om er ook echt iets mee te gaan doen. Van dromen naar daden dus!

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved