fbpx
Home Thema'sPastoraat Hoe zit het met de ziel?

Hoe zit het met de ziel?

door skempenaar

Tekst: ds. Margriet van der Kooi – Beeld: Elisabeth Ismail

‘God laat niet schieten wat Hij eens begon’

Vraag

Is de ziel sterfelijk of onsterfelijk? Als de mens sterft, heb ik gehoord, sterft de ziel en gaat de geest terug naar God, heb ik gehoord van Jehova’s getuigen. En wat wordt er bedoeld in Prediker 9? Kunt u mij uitleg geven?

Antwoord

U stelt een vraag waarover in de Middeleeuwen en voor de Tweede Wereldoorlog lang is gedebatteerd. Is de mens een eenheid en sterft de gehele mens bij de dood, of bestaat de mens uit twee of drie delen: ziel en lichaam, of ziel, lichaam en geest? In de Bijbel zelf vinden we verschillende opvattingen en het is lastig om op grond van de Bijbel tot één theorie te komen.

Theologisch veel belangrijker is te erkennen dat de mens schepsel van God is. Bij de doop krijgen we een naam. God kent ons bij name en Hij zal zijn kinderen roepen, bij name, zoals eens Jezus Maria bij name riep. Toen herkende ze Hem. Ons eeuwig lot hangt van Gods trouw af.

In de opstanding van Jezus vindt de kerk bevestiging dat God trouw is tegenover zijn kinderen. Hij laat niet varen het werk van zijn handen. Die woorden worden niet zonder reden aan het begin van een kerkdienst gesproken. Ofwel: Hij laat niet schieten wat Hij eens begon.

Prediker 9 is een hoofdstuk dat vooral de broosheid en vergankelijkheid van de mens kent. Prediker weet al dat het leven een gave van God is, en niet te verachten. Het Nieuwe Testament gaat daar echter bovenuit. Gods trouw ten aanzien van zondige en sterfelijke mensen krijgt vorm en gestalte in leven, sterven en opstanding van Jezus Christus.

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved