fbpx
Home Column Heel soms is ‘alleen’ beter

Heel soms is ‘alleen’ beter

door skempenaar

Voor Karel brak een rauwe periode aan

Ik ken Karel al jaren en schreef hier al twee keer eerder over hem. Soms komt ik hem tegen op straat, of bij ons in de kerk. Hoe ouder hij wordt, hoe beter het met Karel gaat. Er waren tijden dat ik mij grote zorgen over hem maakte. Zijn gezondheid liet te wensen over en hij verwaarloosde zichzelf en zijn huis. Pas toen Karel in het ziekenhuis terechtkwam, veranderden er zaken. Karel ging meer op zijn gezondheid letten. Ook na het ongeluk bleef Karels huis echter een puinhoop. Een deel van de verwaarlozing bleef.

Het ongeluk was in de tijd dat Klara nog leefde. Karel en Klara vormden jarenlang een stel. In de periode dat ze op straat leefden, hadden ze veel steun aan elkaar. Ik ben ervan overtuigd dat Karel de dakloze periode alleen heeft overleefd omdat hij met Klara was. Het was voor hen niet gemakkelijk een huisje te vinden. Ze werden tegengewerkt. Ik denk dat daarom vooral Klara zo achterdochtig was. Ze hield iedereen – zeker alle hulpverleners – buiten de deur. Karel en Klara hadden nu wel een huis, maar het vervuilde en hun gezondheid leed onder de keuzes die ze maakten.

Klara is twee jaar geleden overleden. Toen ze ten langen leste in het ziekenhuis terechtkwam, zat herstel er niet meer in. Ze overleed binnen enkele dagen. Ik geloof niet dat Klara ook maar een moment spijt heeft gehad van haar keus om artsen en hulpverleners uit de weg te gaan.

Voor Karel brak een rauwe periode aan. Hij moest zijn partner van vele jaren missen. Enige tijd was hij flink somber. Maar er veranderde ook iets. Er kon nu wél bij hem worden schoongemaakt. Sleepte hij voorheen altijd drie tassen met zich mee – tegenwoordig nog maar één. Zijn kleren zijn een stuk schoner. En zo gaat het nu dus beter met Karel. De grote levensgebeurtenissen, een ongeluk en het verlies van zijn partner hebben hem met een ruk op een gezondere – en meer opgeruimde – weg gezet.

Karel

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved