fbpx
Home Column Vallen, opstaan en doorgaan

Vallen, opstaan en doorgaan

door Caroline de Vente
Opstaan

’Weet je wie er later vaak dominee werden?’ Hij keek me grijnzend aan. ‘Dat zijn de jongetjes die op school als laatste gekozen worden bij een potje voetbal. Haha.’ Kennelijk was zijn beeld van dominees er eentje van houterige types, die sportief niet meetelden…

Nu ken ik toevallig een paar dominees die heel aardig kunnen voetballen. Ik ken zelfs een kerkelijk zeer betrokken voetbalscheidsrechter, die voordat hij een wedstrijd fluit, eerst de beide teams op de middenstip bij elkaar haalt. ‘De eerste de beste die ik hier hoor vloeken, gaat er zonder waarschuwing uit. Het is maar dat jullie het weten.’ En dat werkt. Doe mij maar meer van zulke scheidsrechters.

Toegegeven, ik ben niet goed in voetballen. Ik val eerder over de bal dan de bal over mij. Mijn sportieve prestaties beperken zich tot één gouden medaille bij een plaatselijke schaatswedstrijd op de 50 meter. Maar ja, er waren ook slechts twee deelnemers op die afstand. Meer vallen dan opstaan dus in mijn sportcarrière.

Vallen en opstaan maken veel mensen mee, en niet alleen tijdens een sport. Sommigen hebben het heel lastig op school om goede cijfers te halen. Anderen hebben ongewild een grillige loopbaan en ook in een relatie is het soms vallen en opstaan. Ook de relatie tussen Jezus en zijn eerste volgelingen was er een van vallen en opstaan. Hij wordt door hen verraden (Judas), bedrogen (Petrus) en van de elf volgelingen staat uiteindelijk een handjevol bij het kruis. Na Jezus’ dood druipen ze af.

Waar haal je de kracht vandaan om dan weer door te gaan? Veel moderne therapieën zeggen: haal die kracht uit jezelf, je kunt het. Na Pasen zeg ik echt iets anders: Jezus kon het, ik niet. Hij stond op, ik niet. Hij overwon de dood en liet mij zien hoe ik dankzij dat grote wonder toch weer op kan staan. Niet uit eigen kracht, maar uit zijn kracht!

Vallen overkomt je zomaar. Maar opstaan en doorgaan doe je na Pasen uit de kracht van Jezus. Hoewel ik – eerlijk is eerlijk – nog steeds niet graag over een voetbal val…

Hans van Ark is PKN-predikant in Vorchten. Deze column is een voorpublicatie uit de paaseditie van Elisabeth Magazine (2022, editie 7), dat 1 april verschijnt. Wil je anderen bemoedigen en inspireren? Deel Elisabeth uit met Pasen.

Tekst: Hans van Ark
Beeld: Dominika Roseclay via Pexels

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved