fbpx
Home Interview ‘Elisabeth? Ik ben door dat blad tot geloof gekomen!’

‘Elisabeth? Ik ben door dat blad tot geloof gekomen!’

Mag Douwe jou ook eens bellen?

door Caroline de Vente
Douwe Janssen

Douwe Janssen is al meer dan 25 jaar betrokken bij Elisabeth. Hij werkt mee als redacteur en columnist en is onmisbaar in het promotieteam. Waarom Douwe zich met hart en ziel inzet voor Elisabeth? “Het geeft mij een stukje bevrediging. Ik mag me graag ergens voor inzetten, en ik kan er mijn creativiteit in kwijt. Je hebt bepaalde gaven, die je wilt gebruiken.”

“Ik houd van mensen en van omgang met mensen,” vervolgt hij. “Dat is karakter. ‘Ik zie het als mijn roeping’ is te zwaar aangezet, maar ik vind Elisabeth een fijn blad; omdat ik hoor dat mensen er wat aan hebben. Daarom geef ik ook lezingen door het land. Het geeft voldoening en energie.”

Bijzondere verhalen

“Normaal gesproken bel ik mensen die Elisabeth op de proef gelezen hebben. Ik vraag ze dan of ze Elisabeth nog wat langer willen lezen. Mijn intentie is niet om mensen te dwingen om een abonnement te nemen. Maar als ik hoor dat mensen het blad nog wat langer willen doorlezen, dan ben ik blij en dat zeg ik dan ook. Ik krijg soms te horen dat mensen het waarderen dat ik niet zo aandring. Soms willen mensen Elisabeth wel, maar hebben ze twijfels vanwege financiën of omdat ze al andere abonnementen hebben. Ik luister naar ze en neem er mijn tijd voor. Dat vinden mensen fijn. De gesprekken die langer duren hebben vaak te maken met ziekte of overlijden.”

“Onlangs sprak ik een mevrouw die twee nummers op de proef had. Toen ik haar belde, had ze juist te horen gekregen dat ze kanker heeft. “Ik heb nog maar kort te leven,” zei ze. “Ik heb geen tijd meer.” Ik vroeg haar of er mensen waren waar ze om gaf of dat ze lid was van de kerk. Dat was niet zo. Toen heb ik een predikant gebeld met de vraag of hij bij haar langs wilde gaan. Er zijn veel mensen die veel aan Elisabeth gehad hebben. Ik hoor het in sommige verhalen nog. Pas nog, vertelde een mevrouw over haar vader die op zijn sterfbed nog eens een gedicht wilde horen dat hij in Elisabeth gelezen had. Dat heeft ze toen gedaan. En twee jaar terug hadden we als gezamenlijk initiatief van verschillende kerken een inloopwinkel in Assen. Ik heb er een stapel Elisabethbodes heengebracht. Toen zei een mevrouw tegen mij: ‘Elisabeth? Ik ben door dat blad tot geloof gekomen!’”

Dichtbij de mensen

“De kracht van Elisabeth is dat het dichtbij gewone mensen staat, qua taal én inhoud. Het was oorspronkelijk een evangelisatie blad, maar het is nu meer een pastoraal magazine en ik denk dat dat aanslaat bij mensen. Veel kerken en mensen hebben moeite om geloof vast te houden. Het gaat zonder geloof ook goed. We hebben de AOW en als je ziek bent, word je opgenomen in het ziekenhuis… waar moet je nog voor danken of voor naar de kerk gaan? Ik denk dat Elisabeth een brug slaat met verhalen van een persoon die toch geraakt is of door alles heen God niet losgelaten heeft; of troost heeft ervaren door mensen om zich heen.”

Wat denk je: wil je Elisabeth ook eens proberen en mag Douwe jou dan eventueel bellen? Download gratis een inkijkexemplaar

Tekst: Caroline de Vente
Beeld: Douwe Janssen Privé

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved