fbpx
Home Interview Thea Westerbeek 10 jaar hoofdredacteur van Elisabeth

Thea Westerbeek 10 jaar hoofdredacteur van Elisabeth

'Elisabeth is helemaal van deze tijd; een geweldig blad om voor te werken!'

door Danielle Feddes
Thea Westerbeek in lichtblauw jasje op een stoel met een Elisabeth Magazine in haar hand

Thea Westerbeek is al 10 jaar hoofdredacteur van Elisabeth! In het Kerstnummer van Elisabeth vind je een interview met Thea over haar jeugd en haar werk als hoofdredacteur. Hieronder vind je een deel van dat interview, geschreven door Corine Boerma.

Rustig, tevreden en gevoelig: zo beschrijft ze zichzelf als kind. Ze sprak liever één op één met een vaste vriendin dan in een grote groep. En dat is nog steeds zo. Thea Westerbeek (59), hoofdredacteur van Elisabeth, staat niet graag in de belangstelling, maar is al tien jaar het gezicht van Elisabeth. ,,Ik ‘spreek’ tot een groot publiek, maar ben er zelf niet bij.”


Wat herken je niet meer bij jezelf van hoe je als kind was?

,,Als tiener was ik best onzeker. En ik vond mezelf niet zo aardig; ik was erg met mezelf bezig. Rond mijn achttiende ging ik zelf de Bijbel lezen en ik werd geraakt door wat Jezus voorleefde, namelijk het dienen van de ander. Hierdoor veranderde mijn kijk op het leven. In plaats van met mezelf bezig te zijn vroeg ik me af wat ik voor een ander kon betekenen. Maar een bepaald soort onzekerheid heb ik altijd gehouden, vooral in mijn werk. Dan denk ik: is het wel goed genoeg? Ook vind ik het moeilijk als ik in het openbaar moet optreden en de aandacht heel sterk naar mij uitgaat. Het werk dat ik doe – schrijven en redigeren – is daarom heel veilig: ik ‘spreek’ tot een groot publiek, maar ben er zelf fysiek niet bij.”

Wat hebben je ouders je meegeven?

,,Ik ben blij dat mijn ouders mij het geloof hebben meegegeven. Daarnaast leerde mijn vader mij dat liefde een opdracht is. Ook al voel je het niet altijd, je moet het toch in praktijk brengen. Tegelijkertijd was het thuis voor mij niet altijd veilig. Mijn ouders hebben allebei een moeilijk leven gehad en zijn daardoor beschadigd. Kan ik hun verwijten dat ze weleens tekortschoten? Achteraf zie ik dat ze gegeven hebben wat ze konden.”

Wat is een belangrijke levensles die je hebt geleerd?

,,Door mijn jeugd heb ik geleerd om niet snel een oordeel te hebben en niet zwart-wit te denken. Als mensen zich op een bepaalde manier gedragen, dan vraag ik me af: waarom doen ze dat zo?”

Thea Westerbeek in haar jonge jaren aan tafel met een blocnote en een pen en een kop koffie tijdens een interview met Dien de Haan

Je bent inmiddels 10 jaar hoofdredacteur van Elisabeth. Hoe kijk je terug op deze periode?

,,Toen ik gevraagd werd voor deze functie, was ik zzp’er. Ik dacht: ‘Het is werk, het levert geld op en wie weet, is het nog uitdagend ook.’ Het heeft me verrast met hoeveel bezieling ik dit werk nu al jaren doe. Elisabeth heeft mij geleidelijk ‘ingepakt’. Het blad verschijnt ruim 20 keer per jaar en veel verschillende onderwerpen komen aan bod. Het geeft duizenden mensen handreikingen om als christen in het leven te staan. Het bemoedigt mijzelf ook. Het magazine is bovendien helemaal van deze tijd. Kortom: een geweldig blad om voor te werken!”

Elisabeth verschijnt niet alleen met Kerst en Pasen, maar wel 21 keer per jaar! Het mooiste cadeau zou voor mij zijn dat zoveel mogelijk mensen een abonnement nemen op Elisabeth.

Hoe onderscheidt Elisabeth zich van andere bladen?

,,Bijvoorbeeld in de toon die we kiezen: die is niet behoudend of zweverig, maar nuchter en genuanceerd. Ik vind het een kracht dat we gewone mensen aan het woord laten, met hun gebreken en worstelingen. Aan succesverhalen hebben lezers niet zoveel. Daarnaast is onze lezersgroep heel betrokken. Mensen mailen, schrijven en bellen ons. Soms om te vertellen waar ze het niet mee eens zijn, maar vaker nog waarmee wél, en hoeveel ze aan het blad hebben. Ook wensen ze ons Gods zegen. Al met al heel bijzonder.”

Toch daalt het aantal abonnees. Hoe zie je de toekomst van Elisabeth?

,,Vooral het overlijden van abonnees is de belangrijkste oorzaak van die daling. Daarom hebben we het écht nodig dat er ‘onderaan’ abonnees bij komen. Ik weet dat er veel mensen zijn die ons blad waarderen en het krijgen van anderen. Als al die mensen de Elisabeth zouden steunen met een abonnement, dan zie ik echt nog toekomst voor ons blad. Zo kunnen we meer mensen in aanraking brengen met ons magazine en doen waarvoor het in 1929 is opgericht: lezers bemoedigen, zodat ze er kracht uit halen voor hun geloof.”

Thea Westerbeek is getrouwd met Johan en woont in Drenthe. Na haar opleiding Journalistiek 
werkte ze voor diverse bladen. Naast haar huidige functie bij Elisabeth werkt ze op de 
afdeling Communicatie van zorginstelling Sprank en heeft ze een eigen tekstbureau.

Tekst: Corine Boerma
Beeld: Carla Manten – Aminda Fotografie, privé

De Elisabeth – voorheen de Elisabethbode, is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen. Het lezen van Elisabeth bouwt je geloof op en inspireert je om vanuit het christelijke geloof met liefde en aandacht voor God, anderen en de natuur te leven. Door het blad onder de aandacht van anderen te brengen, ondersteun je de verdere verspreiding van de blijde Boodschap.

Geen column van Thea meer missen? Neem hier een abonnement!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved