Home Column ‘Het leven is zo veranderlijk als het weer’

‘Het leven is zo veranderlijk als het weer’

door Daniëlle Heerens

Het is vandaag mistig en dat is best vervelend. Er is gewaarschuwd voor weinig zicht op de weg. Als je er nergens naartoe moet, kun je beter niet op weg gaan. De wereld is klein en grijs. Als je om je heen kijkt, zien je niet veel. De bomen, de huizen, alles is grijs, áls je ze al ziet. Zelfs de mensen zijn grijs…

Soms denk ik weleens dat ze grijs kijken. De temperatuur is in zo’n situatie ook meestal niet prettig. En dat kun je vaak zien aan de gezichten van de mensen. Er is eigenlijk niemand die blij of vrolijk kijkt als het mistig is. Kennelijk zijn we best beïnvloedbaar, in dit geval door het weer.

Maar we hoeven helemaal niet zo somber te doen, want we weten dat de wereld om ons heen groot en kleurrijk is en blijft. Alleen we zien het niet. Er is niks veranderd aan die wereld om ons heen door de kijk die wij erop hebben. Om dat het zicht op dit moment niet zo helder is, wil het niet zeggen dat die wereld om ons heen nu ineens weg is. De kleuren van de bomen en de huizen zijn voor ons even niet zo helder en zo mooi. Maar ze zijn er wel!

Tja, wat is werkelijkheid? En wat zien we niet dat er wel is? Het gebeurt meer dan eens dat het even verderop helemaal niet mistig is. Daar is het glashelder. En wanneer de zon weer doorkomt, is ineens alles weer mooi. Als die akelige mist opgetrokken is, kun je weer lekker ver kijken. Zijn de kleuren weer helder.

Het is dus niet verstandig om te doen alsof omstandigheden bepalend zijn voor hoe de werkelijkheid is. Onze blik kan soms vertroebeld zijn door andere zaken; die werken dan hetzelfde als die enorme hoeveelheden kleine vochtdeeltjes waaruit de mist bestaat. Maar het is natuurlijk zo dat de wereld om ons heen – de werkelijkheid om ons heen – niet verandert door onze kijk erop.

Zo veranderlijk als het weer is, is het soms in ons leven. Niet alles is even mooi in ons leven. Het is niet altijd even leuk waar we mee te maken hebben. Af en toe is het een mistige boel om ons heen. Wat is het dan mooi om te weten dat de werkelijkheid daardoor echt niet verandert. En dat God ons ondanks wat er in ons leven speelt even waardevol blijft vinden.

Laat dat in ieder geval goed helder zijn.

Tekst: © Joost Doef

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.