fbpx
Home Thema'sGeloven Gods geschenk voor jou

Gods geschenk voor jou

door Daniëlle Heerens

De jongeren onder u zullen visioenen zien en de ouderen zullen dromen dromen.
Handelingen 2:17b

Soms ben ik zo geconcentreerd aan het werk dat ik niet hoor dat mijn vrouw of een van de kinderen iets tegen me zegt. Misschien zeg ik wel ‘ja’, maar de boodschap gaat mijn ene oor in en mijn andere oor uit. Herkent u dat? Op dezelfde manier zijn we vaak zo intens bezig met onze eigen zaken dat we het niet horen als God iets tegen ons zegt.

Tijdens de slaap zijn onze eigen activiteiten uitgeschakeld of op zijn minst sterk verminderd. In die toestand staan we meer open voor God dan als we wakker zijn. Daarom kiest Hij er soms voor tot mensen te spreken in dromen en visioenen. Daarvan staan veel voorbeelden in de Bijbel.

Dromen hebben in de Bijbel vaak een dubbele betekenis. In de eerste plaats kan God ons in een droom de waarheid laten zien over onze persoonlijke toestand of over een situatie waar we bij betrokken zijn. Jakob krijgt bijvoorbeeld een droom als hij op de vlucht is voor zijn broer Esau (Gen. 28). Hij ziet een ladder die tot aan de hemel reikt, waarop engelen omhooggaan en afdalen. Daarop belooft God hem land, nakomelingen en bescherming. Ook Abram krijgt een droom waarin de waarheid over zijn leven wordt onthuld. In die droom sluit God een verbond met hem (Genesis 15).

In de tweede plaats geeft God via dromen concrete leiding. God kan via dromen duidelijk maken wat we moeten doen en welke weg we dienen te volgen. Hierbij kun je denken aan de droom van Jozef waarin een engel tegen hem zegt dat hij met Maria moet trouwen (Matteüs 1:18-25). Of aan het visioen dat Paulus ontvangt waardoor het Goede Nieuws naar Europa wordt gebracht (Handelingen 16:9).

Dromen hebben een belangrijke plaats in de Bijbel. We kunnen over wel 22 verschillende dromen lezen. Als je alle dromen en visioenen, en de acties die hieruit voortkomen, optelt, kom je op een derde van de Bijbel.

Ook voor nu geldt dat God in een droom tot iemand kan spreken. Dat weten we omdat Petrus in zijn Pinkstertoespraak duidelijk maakt dat God hiermee tot op het eind zal doorgaan (Handelingen 2). Vaak worden we zo opgeslokt door onszelf en onze bezigheden, dat we vergeten dat we onderdeel zijn van een grotere werkelijkheid, waarin God het voor het zeggen heeft. God gebruikt diverse manieren waarop Hij tot mensen spreekt. Een van die manieren kan de droom zijn, als plek waar God ons ontmoet. Daarom is het belangrijk naar dromen te leren luisteren.

Zoals God aan Jozef in een droom duidelijk maakt wat hij moet doen, kan God dat ook aan ons.

  • In een droom opent God soms nieuwe gezichtspunten.
  • Hij kan zijn licht laten schijnen over je leven en de sluier wegtrekken die over de werkelijkheid kan liggen.
  • Hij kan je waarschuwen als je op het punt staat een verkeerde keuze te maken, of bemoedigen om vol te houden als je op de goede weg bent.
  • Soms krijg je inzicht in wat er in je binnenste speelt of begrijp je een situatie waarin je je bevindt beter.
  • God kan je ook een goed idee geven in je droom of de oplossing voor een probleem laten zien.
  • Op andere momenten geeft Hij inzicht in de toekomst, zodat je je hierop kunt voorbereiden en niet schrikt als het zover is.

Dromen kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor ons leven en dat van anderen. Door er meer over te lezen en ermee aan de slag te gaan, kun je je ook tijdens de slaap bewust worden van Gods tegenwoordigheid. Dat maakt dromen tot een geschenk van God.

Tekst: © Elisabethbode (Ronald van der Molen)

De Elisabethbode is een magazine ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved