fbpx
Home Column Dit maakte Maarten Luther vrolijk

Dit maakte Maarten Luther vrolijk

door Daniëlle Heerens

Maarten Luther, die op Hervormingsdag zo’n vijfhonderd jaar geleden zijn stellingen aan de deur van de slotkapel van Wittenberg timmerde, wordt wel de prediker van het kruis én van de humor genoemd. ‘Het Evangelie kan niet gepreekt worden zonder humor’, aldus Maarten Luther. U begrijpt: ik voel me erg aangesproken.

Zo vertelde Luther zijn studenten eens dat hij een hoorcollege wilde geven over de dronkenschap van Noach. Noach dronk iets te veel wijn, toen hij weer op het vasteland was. ‘Om uit ervaring te kunnen spreken’, zei Maarten Luther, ‘moeten jullie dat vanavond ook eens doen.’ Dat lieten die studenten zich geen twee keer zeggen. Maar van dat hoorcollege kwam de volgende dag weinig terecht: alle studenten zaten – als ze de collegebanken al bereikten – lodderig voor zich uit te staren.

Over lodderig gesproken… kent u de anekdote over de dominee van Staphorst? Hij maakt elke avond een rondwandeling door het dorp. Uit het plaatselijk café komt juist op dat moment een gemeentelid, dat niet helemaal stevig meer op de benen staat. Hij leunt tegen een lantaarnpaal en zegt: ‘Dominee, het is een wonder: de IJsselcentrale staat in Zwolle en zelfs hier komt er nog licht uit!’ Waarop de dominee antwoordt: ‘Ja, het is zeker een wonder: de jeneverstokerij staat in Schiedam en je kunt hem hier nog ruiken!’

William Shakespeare zei eens: ‘Humor is de grootste zegen van de mensheid.’ Met humor blijven mensen staande. Juist omdat het leven ook die andere kant kent van verdriet rond geliefden, heeft God de mensheid gezegend met humor. Verdriet en humor heffen elkaar niet op, ze vullen elkaar aan. Door de tranen heen zie je de glimlach.

Luther verbindt kruis en humor met elkaar. Het gaat er bij Luther om dat de gebeurtenissen rond het kruis van Golgotha de pijn in elk mensenleven in een ander perspectief zetten. De dood heeft uiteindelijk niet het laatste woord in deze wereld. Dat maakt Luther vrolijk, en met hem sámen zeg ik daarop alleen maar ámen!

Tekst: © Elisabethbode (Hans Mijnders)

De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved