fbpx
Home Column Lach!

Lach!

Lachen als geloofsuiting

door Danielle Feddes
woman with smiling balloon

Hoe dat met jou zit, weet ik natuurlijk niet, maar mijn humeur wordt nogal beïnvloed door het weer. Mijn levenslust wordt erdoor bepaald. Regent het buiten, dan ben ik minder te genieten. Straalt de zon, dan knap ik er ter plekke van op!

Ik verzucht weleens: ‘Ik ben in het verkeerde land geboren, waarom niet in Italië of Spanje?’ Het bijzondere is dat mensen vaak zeggen mijn humeurigheid niet op te merken. ‘Jij bent altijd zo enthousiast’, zeggen ze dan. Terwijl ik dat dus niet altijd ben. Ook het tijdstip van de dag doet wat met mij. Hoe later op dag, hoe beter het gaat.

Jij bent altijd zo enthousiast, zeggen ze dan.

Ik geloof wel dat het evangelie – het woord betekent niet voor niets de blijde boodschap – ons uitnodigt om over die eigen gemoedstoestand heen te stappen. Dat is een geloofshouding. Niet het weer of het tijdstip bepaalt onze stemming, maar ons humeur wordt bepaald door ons leven vanuit Gods Goede Nieuws. Soms is er een tijd om te treuren, maar gelukkig is er ook vaak een tijd om te lachen.

Laat Gods Goede Nieuws je humeur bepalen.

Zo is er van Maarten Luther bekend dat hij zijn studenten eens uitnodigde op de avond voordat ze college van hem kregen. Hij wilde ze zelf laten ervaren wat Noach meegemaakt moet hebben, toen hij weer aan land kwam en te veel genoot van goede wijn. Dat lieten die leerlingen zich natuurlijk geen twee keer zeggen. Ze namen het er die avond goed van. Waar Luther geen rekening mee had gehouden, is dat zijn studenten de volgende ochtend met lodderige, waterige oogjes weinig van zijn college over Noach meekregen. Wel jammer.

Ik moet ook denken aan een jongetje, dat met zijn moeder in de kerk zit. Opeens wordt het kind misselijk en moet overgeven. Zijn moeder zegt: ‘Vlug naar buiten jij!’ Hij naar buiten, maar twee seconden later is het kind alweer terug. Moeder: ‘Ben je nu al terug?’ ‘Ja’, zegt het jongetje. ‘Achter in de kerk stond een schaal waarop stond: voor de zieken.’

Lachen als geloofsuiting. Het is voor mij een van de geheimen van christelijke levenskunst.

Tekst: Hans van Ark, PKN-predikant in Vorchten

Foto: Julia Avamotive, pexels

Wil je meer leuke columns lezen? Probeer Elisabeth Magazine nu 12 weken extra voordelig en neem Proefabonnement extra of bekijk onze Abonneeactie en ontvang de prachtige Elisabethbijbel bij je abonnement.

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved