fbpx
Home Thema'sGeloven Dit hebben lachen en geloven met elkaar te maken

Dit hebben lachen en geloven met elkaar te maken

door Daniëlle Heerens

‘Lachen is leven’. Dat is het motto van een Zwolse tandartsenpraktijk. Lachen is en zal altijd verbonden zijn met positieve emoties. En woorden als blij, opgetogen, uitgelaten, opgelucht, zelfverzekerd, ontroerd, tevreden. Geloven en lachen, ook die twee hebben met elkaar te maken.

Uit de kerkgeschiedenis is de paaslach bekend (risus paschalis): op paasmorgen moest er in de kerk gelachen worden, want de opstanding van Jezus betekent vreugde! Lachen is gezond. Lachen zet veel spieren in beweging. In je gezicht alleen al vijftien spieren. Ook spieren in je buik en middenrif spannen aan als je lacht. Andere spieren ontspannen zich juist. Lachen bevordert de bloedsomloop en verlaagt de bloeddruk.

Dat is lachen!
In Psalm 126 gaat het over de lach. Het is de lach die hoort bij de grote daden die God voor zijn volk doet. ‘Een lach vulde onze mond.’ Opluchting, ontspanning, blijdschap – dat is er als we ervaren dat God wonderen doet in ons leven. Daarom zien we rond de doop ook altijd lachende gezichten: Gods redding tovert een lach op ons gezicht.

Lachen kan trouwens ook zijn: spottend lachen, uitlachen. En er is ook de lach van Sara’s ongeloof toen ze hoorde dat ze zwanger zou worden op haar leeftijd: ‘Ik heb niet gelachen.’ ‘Ja, je hebt wel gelachen.’ (Genesis 18) Isaak heet de beloofde zoon: dat betekent ‘lachen’. Bij de geboorte zegt zijn moeder: ‘God maakt dat ik kan lachen, en iedereen die dit hoort zal met mij mee lachen’ (Genesis 21:7).

Maar Psalm 126 neemt ons mee in de vreugdevolle lach van mensen die weten dat God een Redder is. Het is een pelgrimslied. Een psalm voor mensen die onderweg zijn en die dan van alles meemaken. Want lachen en huilen liggen vaak dicht bij elkaar. Dat wist ook de Prediker al: ‘Er is een tijd om te huilen en een tijd om te lachen, een tijd om te rouwen en een tijd om te dansen’ (Prediker 3:4).

Vreugde en verdriet zijn nooit ver uit elkaars buurt. De lach van het geloof is daarom ook niet een oppervlakkige lach. Het gaat niet over plezier en pret, maar over een realiteit die dieper gaat en die zelfs aanwezig is als levensomstandigheden verdrietig zijn.

De vreugde van Jezus
Jezus heeft gehuild, om het sterven van zijn vriend Lazarus (Johannes 11:35). Nergens staat dat Hij heeft gelachen. Wel heeft Hij gejuicht! Hij heeft eens gezegd tegen zijn leerlingen: ‘Verheug je omdat jullie naam in de hemel opgetekend is.’ Vervolgens staat er: ‘Op dat moment begon Hij vervuld van de heilige Geest te juichen’ (Lucas 10:20-21). Jezus wijst als bron van vreugde dus aan dat we door God gekend zijn. Zoals Hij zelf ook door de Vader is gekend: ‘Jij bent mijn geliefde Zoon, in Jou vind ik vreugde’ (Marcus 1:11).

Jezus is de vreugde van God! Joy is the echo of God’s life in us: vreugde is de echo van Gods leven in ons. Dát is wat Jezus ons toewenst: ‘Dit zeg Ik tegen jullie om je mijn vreugde te Gods redding tovert een lach op ons gezicht geven, dan zal je vreugde volkomen zijn’ (Johannes 15:11). Deze vreugde is intens verbonden met de liefde: ‘Blijf in mijn liefde: je blijft in mijn liefde als je je aan mijn geboden houdt.’

Tekst: © Elisabeth (Jos Douma)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved