Home Column ‘Niemand wilde meewerken!’

‘Niemand wilde meewerken!’

door Daniëlle Heerens

Er was een tijd dat ‘papierdoodverklaarders’ beweerden dat papier zou verdwijnen. Want digitaal lezen was zoveel gemakkelijker en milieuvriendelijker. Zelf ben ik een ‘papiergelovige’. Ik hoop dat papieren magazines en boeken altijd zullen blijven. Het vasthouden van het papier, het bladeren, het geritsel, de verrukking bij het zien van mooie fotografie, kortom: het gevóél van papier, daar kan geen digitaal alternatief tegenop.

Tegelijkertijd is het natuurlijk fantastisch dat veel uitgaven ook online beschikbaar zijn (onze nieuwe website al bekeken?) En wat een verrijking dat de Bijbel op tablet en telefoon te lezen is. Zeker. Maar ja, denk ik dan, er gaat toch niets boven die supermooie, stevige Elisabethbijbel waar wij thuis elke morgen uit lezen!

Januari is uitgeroepen tot Bijbelmaand. Want deze bestseller aller tijden verdient een eigen maand. In de abdij van Egmond zal een speciaal event plaatsvinden, met een lezing over de invloed van de Bijbel, diverse workshops en activiteiten. En we hopen natuurlijk dat het uitmondt in allerlei plaatselijke initiatieven, zodat de Bijbel veel aandacht krijgt.

Met Elisabeth sluiten we aan bij de Bijbelmaand. We wilden dit nummer het thema ‘generaties’ meegeven en een interview plaatsen met ouders en kinderen over hoe zij de Bijbel lezen. Hoe denken kinderen en hun ouders bijvoorbeeld over bijbellezen, kerkgang, samenwonen en de manier waarop je je christen-zijn (niet meer of anders) in praktijk brengt?

Maar niemand wilde meewerken! Veel ouders vonden het een boeiend onderwerp om over te praten met hun volwassen kinderen. Maar niet in het openbaar. Hebben we hier een taboe ontdekt? Voelen ouders het als falen dat hun kinderen anders denken en geloven dan zij? Maar is het niet juist normaal dat een volgende generatie eigen opvattingen heeft?

Ouders en kinderen hoeven zich toch niet te schamen als hun (geloofs)overtuiging en leefwijze verschilt? Graag komen we alsnog in contact met ouders en kinderen die we wél over dit onderwerp mogen bevragen. In dit nummer lees je dus geen portret over generatieverschillen, wel van cultuurverschillen en de Bijbel. Oók interessant.

Tekst: © Elisabeth (Thea Westerbeek)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!