fbpx
Home Column ‘Ik voel me altijd een slecht mens’

‘Ik voel me altijd een slecht mens’

door Daniëlle Heerens

Paulus zegt dat geen mens goed is, zelfs niet één. Dat is me thuis en in de kerk ingehamerd: ook als je gelooft, is je heil niet zeker. Ik voel me daardoor altijd een slecht mens. Toch lees ik in christelijke bladen: ‘God houdt van je zoals je bent.’ Volgens mij klopt dat niet met de Bijbel, al zou ik het fijn vinden als het zo was. Wat is nu waar?

De zondeleer waarmee u bent opgegroeid, heeft diepe sporen in u achtergelaten en die werk je niet zomaar weg. Dat moet ook niet: er is u iets belangrijks bijgebracht, namelijk dat de Here God aan ons tekortkomt en dat wij ook aan elkaar tekortkomen. Zo zegt Paulus het. Het is een groot goed dat we begrippen hebben als kwaad, zonde, gebrokenheid.

Veel mensen zijn verbaasd als ze verschrikkelijke dingen meemaken of zelf doen. ‘Hoe kan dat nou?’ vragen ze. Het kan omdat mensen tot kwaad in staat zijn.

Als we de Bijbel lezen, ontdekken we dat God er al vanaf het eerste begin samen met ons een goede aarde van wil maken. Of dat lukt hangt niet van ons af. Het lukt, dat heeft Hij beloofd, Hij staat er zelf garant voor. Er zijn momenten dat Hij er de brui aan wil geven. Maar dan zijn er steeds mensen – Noach, Abraham, Mozes – die ervoor pleiten dat Hij niet loslaat wat zijn hand begonnen is.

Ten laatste zond Hij zijn Zoon: het is God alles waard om zijn plan te laten lukken. Waarom? Omdat Hij vóór alles mensen liefheeft. Christelijk geloof vertelt dat wij God wat schelen kunnen. Dat hoort ook bij een gezonde zondeleer: vertrouwen dat we tot goed in staat zijn. Zo zijn we gemaakt, in staat tot kwaad én goed. Christelijk geloof pepert ons in dat we ten diepste geborgen, geliefd zijn. Niet om lekker in te zwijmelen, maar omdat dat ons de moed geeft om met vertrouwen te werken en te bidden.

Tekst: © Elisabeth (Ds. Margriet van der Kooi)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved