fbpx
Home Column Het geheim van levenslust

Het geheim van levenslust

'Bij levenslust denk ik aan huppelen, flierefluiten, vrolijkheid'

door Danielle Feddes
Levenslust

Het geheim van levenslust. Eigenlijk zouden we daar niets over moeten schrijven, want dan is het geen geheim meer. Maar ja, zo’n blad kan niet leeg blijven, daarvoor heb je geen abonnement. Dus wat is dan dat geheim? Daarvoor moet je eerst weten wat levenslust eigenlijk is.

Ik deed mijn ogen eens dicht en bedacht welke mensen ik ken die naar mijn gevoel het predicaat ‘levenslustig’ verdienen. Ik kwam niet eens zo ver. Want bij levenslustig denk ik aan huppelen, flierefluiten, vrolijkheid, geschater, rasoptimisme en een en al bruisende levendigheid. Zulke kennissen heb ik eigenlijk niet.

Hoewel … Jeanet uit ons filmclubje komt dicht in de buurt. Zij heeft altijd een schittering in haar ogen, kleedt zich fleurig en wat alternatief, en haar doeken – zij schildert – zijn vol kleur en vrolijkheid. Zij heeft beslist geen gemakkelijk leven, maar ziet in elk probleem een levensles.

Ik deed mijn ogen eens dicht en bedacht welke mensen ik ken die naar mijn gevoel het predicaat ‘levenslustig’ verdienen.

Jeanet had in dit nummer geïnterviewd kunnen worden over het geheim van levenslust, ware het niet dat ik eerder dacht aan Hans Brussee. Hij zit weer in een ander clubje, onze bijbelgesprekskring. Ook Hans beschikt over onverwoestbaar optimisme. Hij is zo iemand die altijd de zonzijde ziet, ook al is het leven niet gemakkelijk. Een man die thuis en bij anderen graag de handen uit de mouwen steekt om te helpen, die blijmoedig en goedmoedig in het leven staat, praatgraag – ,,Soms zeg ik iets te snel wat ik vind” – en altijd met een gulle lach en een olijke blik. Iemand die geen grote woorden in de mond neemt over het geloof, maar er eenvoudig naar leeft. Ontmoet hem in dit nummer!

Dus wat is nu levenslust? Ik heb een definitie bedacht.

Toch zijn het volgens mij niet altijd alleen de bruisende persoonlijkheden die het geheim van levenslust kennen. Ook stille wateren kunnen het leven vol vreugde omarmen, al ziet de buitenwereld daar minder van. We kennen ze allemaal wel: ze zijn rustig, vriendelijk en kunnen luisteren. Huismussen die stilletjes opgaan in hun hobby’s en passies en daar levensenergie van krijgen. Ze zijn rijk aan gedachten en ideeën, die ze pas delen met anderen als ernaar gevraagd wordt.

Dus wat is nu levenslust? Ik heb een definitie bedacht: positief bijdragen aan je omgeving op een manier die past bij je omstandigheden en bij het karakter zoals God jou gemaakt heeft. Of is dit misschien levenskunst? Ontdek het in deze Elisabeth.

Tekst: Thea Westerbeek

Foto: George Milton, pexels

Wil je geen column van Thea meer missen? Neem dan een Jaarabonnement met korting en ontvang elke 2 weken Elisabeth Magazine bij jou in de bus.

 Laat je vandaag inspireren door dit lied:

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved