Home Column Waarom er meer moet worden gelachen in de kerk

Waarom er meer moet worden gelachen in de kerk

door Daniëlle Heerens

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Wat mij betreft geldt dat ook voor kerkdiensten. Een dienst niet gelachen? Dan is er iets misgegaan. Waarom? Het woord ‘evangelie’ zegt het al. Evangelie betekent immers goede, mooier nog: blijde boodschap. Dan gaat er volgens mij iets mis als je vervolgens met een somber en chagrijnig gezicht de kerk uit gaat. Dus vrolijkheid mag!

Voorbeeldje: Na een kerkdienst gaat de dominee op bezoek bij een gezin uit zijn gemeente. Het jongste zoontje begroet hem bij de voordeur met de woorden: ‘Dominee, wat een wonder dat u er bent.’ De dominee complimenteert hem met de enthousiaste ontvangst. Legt vervolgens nogmaals met verve uit, waarover hij die ochtend preekte. Toch vraagt hij daarna wat argwanend aan het jochie: ‘Maar waarom noem je mijn komst een wonder?’ Waarop het jongetje antwoordt: ‘Ach, toen mijn moeder u zag aankomen, zei ze: ‘t zal een wonder wezen als die niet mee wil eten…’

Maar de lach heeft in de kerk nog een andere functie: daar lachen we de duivel in het gezicht uit! We lachen de problemen van deze wereld niet weg, maar we lachen dood en duivel wel in het gezicht uit. Want een vrij en vrolijk leven met Jezus is zoveel sterker dan blijven hangen in de ellende van deze wereld. Tegenover wanhoop klinkt in de kerk de boodschap van hoop, tegenover verdriet stellen wij de vreugde van de Heer.

Nog eentje: Een dominee loopt over straat, komt een jongetje tegen en vraagt hem waar het station is. ‘Dat zeg ik lekker niet’, zegt het jochie. De dominee spreekt hem vermanend toe en zegt: ‘Zo kom jij nooit in de hemel!’ Waarop het jochie antwoordt: ‘En u niet bij het station!’

In Spreuken 17:22 staat: ‘Een vrolijk hart bevordert een goede gezondheid, een sombere geest verzwakt het lichaam.’ Oftewel, kom maar vaak naar de kerk, want daar word je vrolijk van. En dat is nog gezond ook!

Tekst: © Elisabeth (Hans van Ark)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!