fbpx
Home Achtergrond Kloosterverhalen

Kloosterverhalen

Hanneke Kuperus: 'Voor mij is een klooster het dagelijkse gedoe achter me laten en toekomen aan mezelf'

door Danielle Feddes
Hanneke Kuperus bij het Liobaklooster in Egmond

In het nieuwste nummer van de Elisabeth vind je een aantal kloosterverhalen. Veel mensen voelen de behoefte zich tijdelijk terug te trekken uit onze drukke wereld. Kloosters zijn daar uitgelezen plaatsen voor. Hanneke Kuperus-Slijper komt graag in het Liobaklooster in Egmond. ,,Voor mij is een klooster loskomen van ruis. Het dagelijkse gedoe en het nieuws achter me laten en toekomen aan mijzelf.”

Hanneke: ,,Ik neem altijd spullen mee om te schrijven, tekenen en lezen. Het is een plek om te balansen, plannetjes te maken. Het Liobaklooster in Egmond is niet groot, de kapel is intiem en de vieringen zijn inspirerend. Er is muziek met harp en piano. Ik loop niet verkrampt alle getijden af, maar volg wat mij past.

Een plek om te balansen en plannetjes te maken

Door de rust, het landschap en de stilte word ik meer ontvankelijk voor Nabijheid, Aanwezigheid. Ik zie ook meer het bijzondere in het gewone, in de natuur. Ja, schoonheid hoort er voor mij eveneens bij. De harp in de kapel kan klinken als engelenzang. Soms neem ik een thema mee naar huis of een zin die me getroffen heeft. En concreet: een mooie schelp van het strand. Thuis begin ik de dag ook altijd met stilte en een tekst uit de christelijke traditie.”

De harp in de kapel klinkt als engelenzang

Als gast in een klooster dompel je je onder in de stilte en de getijden. En steeds opnieuw is er het appel van de klok: laat alles los waarmee je bezig bent en vier mee, maak je vrij voor de Aanwezige. Een verblijf kan tot bijzondere ervaringen leiden. ,,Alleen de aankomst al”, vertelt Hanneke. ,,Als ik mij meld bij de intercom van het Liobaklooster hoor ik niet: ‘Wie is daar?’, maar ‘Wie mag ik verwelkomen?’”

Tekst: Jeanet Aartsen

Beeld: Henrieke van Assen

Dit interview komt uit een achtergrondartikel over kloosters in Elisabeth Magazine No. 15-2023. Meer mooie artikelen lezen? Neem een abonnement op Elisabeth Magazine en ontvang elke veertien dagen het tijdschrift thuis op de mat! Of maak eerst kennis en ontvang gratis 2 nummers: https://www.elisabethmagazine.nl/zomeractie-2023/

Tip: Op zoek naar een leuk boek over het kloosterleven? Lees de recensie van Non in de bus.

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved