fbpx
Home Thema'sLeven ‘Je bent minstens even waardevol in de stilte van je leven’

‘Je bent minstens even waardevol in de stilte van je leven’

door Maaike Sloetjes

Seizoenen Alles wat Hij doet is goed op zijn tijd.
Prediker 3:11 (Lezen: prediker 3:11-15)

De woorden van de schrijver in het derde hoofdstuk van  het boek Prediker vatten het hele leven als het ware samen in een paar zinnen. Het leven dat bestaat uit seizoenen.  Het leven dat vaak zo ongrijpbaar en ondoorgrondelijk is. Als Noach na de zondvloed de schoongewassen aarde betreedt en God een offer brengt, belooft God hem dat zolang de aarde zal bestaan, de seizoenen elkaar zullen blijven opvolgen. Met de daarbij behorende veranderingen en activiteiten.

Zoals de aarde jaargetijden kent, kent ook ons leven seizoenen. Prediker geeft er in bovenstaand bijbelgedeelte een aardige opsomming van. ‘Alles heeft zijn uur, alle dingen onder de hemel hebben hun tijd …’ (Pred. 3:1) Seizoenen onderscheiden ons leven bijvoorbeeld in jeugd, volwassenheid en ouderdom. Maar ze symboliseren ook wat ons overkomt in het leven. Het voorjaar zou je dan kunnen zien als een periode van beloften, van verwachtingen. De zomer is dan als het ware de tijd in je leven dat alles tot volle bloei is gekomen, dat je leven rijk gezegend en voorspoedig verloopt. De herfst lijkt daarentegen verlies en versombering te brengen, maar ook kleur en vruchten voor de maanden die komen. De winter, ten slotte, is een periode dat er op het eerste oog niet veel gebeurt, dat alles doods lijkt en stil. Maar schijn bedriegt.

Tijden van bloei
Juist in de winter gebeurt er van alles onder de oppervlakte, om de grond weer klaar te maken voor het nieuwe leven dat in het voorjaar uitspruit. Ook in de Bijbel zien we het ritme van de seizoenen. Tijden van verwachting, tijden van vernieuwing, tijden van bloei, maar ook tijden van verlies, van stilte, van wachten. Denk maar aan de lange ‘winter’ tussen de laatste woorden van Maleachi en de geboorte van Jezus …

Elk seizoen in ons leven heeft tot doel optimaal vrucht voort te brengen voor God. Maar er zijn maar weinig gewassen die het hele jaar door vrucht dragen. Dat maakt die vruchteloze tijden niet minder zinvol. Je bent echt niet alleen bruikbaar als je in volle bloei staat, maar minstens even waardevol in de stilte van je leven, als er op het oog niets lijkt te gebeuren, maar God diep vanbinnen aan het werk is.

Herken je de seizoenen in jouw leven? Herken je met name de winterperiode – een tijd van wachten, een tijd dat er niets lijkt te gebeuren in je leven, dat God misschien wel ver weg lijkt? Vergeet dan nooit dat ook in de winters van je leven, ook in die barre tijden, Hij trouw is tot in eeuwigheid en het werk van zijn handen nooit zal loslaten.

Ooit, als deze aarde en hemel ophouden te bestaan en plaatsmaken voor een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, komt er voorgoed een einde aan de seizoenen van groei, stilstand, verlies, winst, bloei en verval in ons leven. Dan is Gods werk in ons voltooid.

Lees ook de overdenking: Alleen in de stilte.

Tekst: © Ga met God (Tineke Tuinder-Krause)
Beeld: Unsplash (James Wheeler)

90 dagen lang neemt het boek Ga met God de lezers mee op weg met God. Aan de hand van 15 actuele thema’s laat Tineke Tuinder zien dat Hij bij je is, in welke fase van het leven je je ook bevindt en met welke vragen je ook worstelt. Bij elk thema vind je drie overdenkingen, een gedicht, een stukje uit de Bijbel en een gebed. Met voor elke dag een te lezen bijbelgedeelte. Het geheel is opgeluisterd door schitterende foto’s uit het rijke archief van Elisabeth. Kortom: 90 dagen lang inspiratie en bemoediging!


Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved