fbpx
Home Column Column Thea Westerbeek: Het onbekende

Column Thea Westerbeek: Het onbekende

door Maaike Sloetjes

Wij mensen kunnen bijna alles. Onze prestaties grenzen aan het ongelooflijke! We kunnen niet vliegen, zoals de vogels, maar daar hebben we iets op gevonden. En dus vliegen we. We kunnen niet onder water leven, zoals de vissen, maar ook daar hebben we apparaten voor ontwikkeld. En zo ademen we onder water. Wij zien op onze telefoon dat er over drie uur een bui valt. We vinden feilloos de weg in elke vreemde stad. En we kunnen lopen op de maan. Er staat niet voor niets in Psalm 8 dat we bijna goddelijk zijn gemaakt.

Toch zijn er minstens twee dingen die we misschien best graag zouden willen, maar waar we nooit in zullen slagen. Een ervan is: we kunnen niet in de toekomst kijken. Wat jammer is dat soms. Stel je toch eens voor dat dat wél kon. Je bent je baan kwijt, maar je hebt een blik in de toekomst kunnen werpen en ziet jezelf weer vrolijk aan het werk. Je maakt je zorgen over een geliefde, maar je hebt gezien dat het goed komt. Je bent ziek, maar zult beter worden, je bent depressief, maar je komt uit de put. Wat een troost zou dat zijn.

Het hiernamaals
Het tweede dat we ook niet kunnen: even een blik werpen in het hiernamaals. Wat zou het mooi zijn als dat wél kon. Zodat je zeker weet dát er een hemel is – iedereen twijfelt daar weleens aan – en kunt zien hoe het daar zal zijn.

Bijna goddelijk zijn we. Want beide dingen kan God alleen. En dat is misschien maar goed ook. Want stel dat je in de toekomst kon zien dat het mis met je gaat. Het zou je meteen alle moed en hoop ontnemen. Goddank weten we niet wat er met ons gaat gebeuren. Zo leren we vertrouwen op de Eeuwige.

Ik mijmer weleens over Lazarus, opgewekt uit de dood. Hij heeft de hemel gezien. Maar was het niet vreselijk moeilijk om na die volmaakte toestand terug te moeten keren naar het leven op aarde? Nee, het is maar goed dat we niet alles kunnen, niet alles zien en weten. Het leven is vanaf begin tot eind een avontuur met God. En niemand kon dat mooier dichten dan Jacqueline van der Waals:

Waar de weg mij brengen moge,
aan des Vaders trouwe hand,
loop ik met gesloten ogen,
naar het onbekende land.
 

Tekst: © Elisabeth (Thea Westerbeek)
Beeld: Unsplash (Darius Bashar)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved