fbpx
Home Column Hoor ik er wel bij?

Hoor ik er wel bij?

Wat als je dingen anders doet of begrijpt?

door Danielle Feddes
Bevlogen

Mag ik wel meedoen? Hoor ik hoor ik erbij? Het zijn vragen die volop leven bij cliënten van stichting Sprank. Met name mensen met een licht verstandelijke beperking beseffen soms maar al te goed dat ze de dingen net even wat anders doen en begrijpen dan anderen. Dat kan behoorlijk frustrerend en pijnlijk zijn. Vooral als andere mensen hen daarop wijzen.

Ik vind het bemoedigend dat de Bijbel vol staat met mensen die net even anders zijn, bijvoorbeeld vanwege hun lichamelijke beperking, zoals Bartimeüs en Mefiboset. Of denk aan onvruchtbare echtparen die zo graag kinderen hadden gewild. Hun levenslessen over moed en volharding worden al eeuwenlang doorverteld.

Ook zijn er bijbelse voorbeelden van mensen die net even anders zijn omdat zij heel scherp zicht hebben op wat er niet klopt in de samenleving. Zoals de profeten. Stel je eens voor hoe Johannes de Doper eruitzag met zijn kameelharen jas en zijn bijzondere dieet van sprinkhanen en honing. Of denk aan Simson, met zijn lange haren en grote spierballen.

De Bijbel staat vol met mensen die net even anders zijn omdat zij heel scherp zicht hebben op wat er niet klopt in de samenleving. Zoals de profeten.

Mensen die net even anders zijn, spelen een belangrijke rol in het verhaal van God met de wereld. Misschien dat het me daarom ontroerde toen we een tijdje geleden de kerstfilm van Sprank maakten. Een jongeman die engel speelde, kreeg als tekst ‘Ere zij God’. De jongen herhaalde deze zin met stralend gezicht bijna elke minuut tijdens de opnamedagen. Vaak met zijn handen in de lucht. Boven alle tumult en gezang uit klonk steeds: ‘Ere zij God! Ere zij God!’ In alle (kerst)diensten erna zag ik niemand zo bevlogen als hij.

Boven alle tumult en gezang uit klonk steeds ‘Ere zij God!

Toen alles op film stond, bleef die zin in mijn hoofd doorklinken als een profetisch tegengeluid. In de donkere, nachtelijke tijd van oorlog, armoede en onzekerheid klinken steeds die woorden: ere zij God! Staat er niet dat allen werden vervuld van de heilige Geest (Handelingen 2)? Jong, oud, man, vrouw, beperkt en minder beperkt…

De heilige Geest komt gelukkig niet alleen in de mensen in de kerk, de priesters en (schrift)geleerden. Ere zij God! In wie zal ik vandaag de Geest tegenkomen?

Tekst: Marije Vermaas

Beeld: Ali Naderi, pexels

Meer mooie columns en verhalen lezen? Neem een abonnement op Elisabeth Magazine en laat je elke veertien dagen verrassen door ons inspirerende en geloofsopbouwende blad. Met gedichten, interviews, natuurfoto’s, boek- en filmrecensies en bijbelstudies. Probeer eens een jaarabonnement of een proefabonnement.

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved