fbpx
Home Thema'sGeloven ‘De kerk zegt wel dat iedereen erbij hoort, maar is dat ook zo?’

‘De kerk zegt wel dat iedereen erbij hoort, maar is dat ook zo?’

Predikant Bettie Woord werd afgewezen om haar blindheid

door Danielle Feddes
Betty Woord met hond

Dominee Bettie Woord geniet van haar werk in de Schone Poort, een pionierskerk in Almere. De weg ernaartoe was echter niet eenvoudig. Wat ze het liefst ambieerde, een fulltime aanstelling als dominee in een gemeente, kreeg ze niet. Overal werd ze afgewezen, ondanks vele sollicitaties en een uitstekend curriculum. Waarom toch die afwijzing?

,,Ik ben blind en veel mensen weten niet hoe ze daarmee moeten omgaan. Gelukkig is God inclusief.”

Een andere manier van zien

Op haar twintigste komt Bettie Woord erachter dat ze maar voor zeven procent zicht heeft. ‘Zo weinig?’ denkt ze, ‘Hoe heb ik dat al die tijd gedaan?’ Ze wijst op haar vindingrijkheid en aanpassingsvermogen. ,,Ik wist dat mijn ogen anders waren, maar hoeveel ik zag wist ik niet. En wat ik miste, wist ik al helemaal niet. Ik had een heel andere manier van zien ontwikkeld.

Een harde leerschool

Als kind wil je geen buitenstaander zijn, dus je zoekt naar manieren om er wel bij te horen. Terugkijkend was het een harde leerschool. Als ik iets omstootte, werd er rustig gezegd dat ik uit m’n doppen moest kijken. Natuurlijk wisten m’n ouders dat ik slecht zag, maar wat het precies was, wisten ze niet.”

Hoewel haar slechtziendheid haar zeker vormt, is het niet bepalend voor haar identiteit. Afwijzing om haar handicap herkent ze in die periode niet. Die afwijzing volgt pas jaren later als ze, ondanks haar masters, positieve persoonlijkheid en levenservaring, bij elke kerk wordt afgewezen als predikant. ,,De kerk zegt wel dat iedereen erbij hoort, maar is dat ook zo?”

Slechtziend geboren

Bettie Woord is getrouwd met Hessel Hakvoort en samen hebben ze twee kinderen, een zoon en een dochter. In 2016 verhuisden ze van Ens naar Almere waar Bettie als geestelijk verzorger en predikant voor de Schone Poort werkt, een protestantse missionaire gemeente. Bettie is slechtziend geboren en heeft de ziekte van Stargard, de juveniele vorm van de ouderdomsziekte maculadegeneratie (degeneratie van de gele vlek).

Tekst: Eline Broekhuizen

Beeld: Henrieke van Assen

Dit artikel is een ingekorte versie van het interview dat je kunt vinden in de nieuwste uitgave van Elisabeth (no. 12-2022). Lees het hele interview en mis geen enkel nummer meer. Doe mee aan onze Abonneeactie  of neem een extra voordelig Tweejaarabonnement. Wil je het magazine ontvangen om uit te delen in de kerk? Bekijk dan eens ons pastoraal compleet abonnement of thema-abonnement.

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved