fbpx
Home Thema'sNatuur Groen: doen!

Groen: doen!

Leuke uitjes in het groen

door Danielle Feddes
vruchten plukken in het groen

Vakantietijd! Ga erop uit in het groen (kan ook na je werk als je nog geen vakantie hebt), pluk vers fruit, zo uit de natuur, of ga ’s nachts naar buiten vlinders spotten. Laat je inspireren door deze groene uittips van Judith.

Vogelrijke fietsroutes

In samenwerking met fietsnetwerk.nl en diverse natuurorganisaties heeft Vogelbescherming enkele fietsroutes ontwikkeld. De routes gaan langs weidevogelgebieden, kronkelende dijkjes met prachtige vergezichten en akkers waar veel vogels op afkomen. Onderweg kun je pauzeren bij een vogelkijkhut, theehuis of bezoekerscentrum. De vogelrijke fietsroutes vind je op www.vogelbescherming.nl/vogelrijke-fietsroutes

Wilde bramen plukken

Het duurt niet lang meer tot de eerste bramen rijp zijn. Misschien heb je ze al zien hangen. Op de meeste plaatsen mag je voor eigen gebruik wildplukken. Was de bramen goed voordat je ze eet, want een aantal dieren is ook dol op fruit. Leg de bramen in ruim koud water met een snuf zout. Kleine spinnetjes en torretjes die zich verscholen hebben in de vruchten, kunnen hier niet tegen en komen daardoor bovendrijven. Na enkele uren kun je de bramen afgieten en eventueel naspoelen. Doe dit heel voorzichtig, want bramen zijn erg kwetsbaar. Laat ze drogen op wat keukenpapier.

wilde bramen plukken

Nachtvlinders lokken

Niet alleen overdag kun je nu genieten van prachtige vlinders, ook nachtvlinders zijn de moeite waard. Hoewel hun kleuren minder uitbundig zijn, zie je de creativiteit van onze Schepper onder andere in de prachtig vormgegeven details van de vleugels.

Wie nachtvlinders wil lokken, kan dit op twee manieren doen. Nachtvlinders houden van zoetigheid en komen af op de geur van rottend fruit. Leg dus een stukje appel of peer neer en kijk ‘s avonds laat met een zaklamp of er vlinders op afgekomen zijn.

Ook licht trekt nachtvlinders aan. Wanneer je een wit laken spant en hier een lichtbron achter zet, komen nachtvlinders graag op het laken zitten. Je hebt dan alle tijd om ze te bestuderen. Nachtvlinders verzamelen zich ook graag rondom buitenlampen.

Check: zijn de eieren nog vers?

Wie zich afvraagt of een ei nog vers genoeg is om te eten, kan dit eenvoudig controleren door het ei in een bakje met water te leggen. Wanneer het ei zinkt, is het vers. Besluit je de eieren te koken, gooi het kookwater dan niet weg. Doordat er tijdens het koken calcium van de eierschalen in terechtkomt, is dit water heel geschikt voor je kamerplanten. Even laten afkoelen en gieten maar.

Waarom afval produceren als het toch wordt weggegooid?

Loesje

Tuiny Forest

Veel wilde plantensoorten hebben het niet gemakkelijk. Dat is jammer, want juist inheemse planten zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Doordat ze goed bestand zijn tegen ziektes, trekken ze meer bijen, vogels en insecten aan dan exotische planten. Wie een aantal vierkante meter overheeft in zijn tuin, kan de aanschaf van een Tuiny Forest overwegen. Dit is een pakket met vijf inheemse bomen en heesters, plus een zakje met inheemse zaden. Na twee jaar heb je dan je eigen minibosje, waarin vogels en egels bescherming en voedsel kunnen vinden en vlinders dankbaar op de nectar af zullen komen. Lees hier hoe je een Tuiny Forest bestelt en aanplant: www.ivn.nl/tuiny-forest

Nieuwe energielabels

Sinds maart vorig jaar zijn er nieuwe energielabels van kracht voor onder andere elektrische apparaten. In plaats van A+++ tot en met D lopen de nieuwe labels van A tot en met G. Misschien is dit wat verwarrend, maar de verandering heeft een positieve reden. Nieuwe apparaten zijn tegenwoordig zo duurzaam dat de oude codering niet meer voldeed. Label G klinkt alsof een apparaat nogal wat energie verspilt, maar komt overeen met het oude label B. Het nieuwe label B staat ongeveer gelijk aan het oude A+++.

Tekst: Judith van Helden

Beeld: Anna Tarazevich en kindel media, pexels

Gun jezelf nog meer ‘uit-momentjes’ en laat je twee keer per maand verrassen en inspireren door ons prachtige magazine. Kies jouw Elisabeth abonnement.

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved