Home Thema'sGeloven Als Gods antwoorden uitblijven

Als Gods antwoorden uitblijven

door Daniëlle Heerens

Na drie dagen vonden ze Hem in de tempel, waar Hij tussen de leraren zat, terwijl Hij naar hen luisterde en hun vragen stelde. Allen die Hem hoorden stonden versteld van zijn inzicht en Zijn antwoorden.
Lucas 2:46-47

Het terugvinden van een zoekgeraakt kind roept misschien wel de meeste emoties op. Tijdens het zoeken ben je verschrikkelijk angstig. Heb je het kind eenmaal veilig en wel teruggevonden, dan voel je een enorme opluchting. Maar daarna, als het kind die ouderlijke bezorgdheid niet serieus neemt, komt er boosheid bij je op!

Ook de jonge Jezus was zoek. Hoewel ik de angst van Maria en Jozef wel begrijp, vind ik het toch geweldig wat hun Zoon aan het doen was toen ze Hem na drie dagen zoeken vonden: Hij zat in de tempel en praatte met de leraars.

1 HIJ LUISTERDE
Ik ben zo dankbaar dat Christus niet alleen spreekt, maar dat Hij ook luistert. We weten niet of God de twaalf jaar oude Jezus Zijn volledige alwetendheid liet gebruiken of dat Hij Hem met net genoeg wijsheid liet antwoorden om de luisteraars te verbazen. Maar ik vind het geweldig dat Christus nog steeds luistert, en niet alleen om iets te weten te komen. Hij laat ons juist ons hart uitstorten omdat Hij van ons houdt en ons wil horen.

2 HIJ STELDE VRAGEN
In tegenstelling tot wat meestal gedacht wordt, is geloven niet het uit de weg gaan van vragen. Ons geloof groeit als we zoeken naar antwoorden. En er zijn er vele te vinden tussen Genesis 1:1 en Openbaring 22:21. Misschien krijgen we op de vragen waarop God geen antwoord wil geven, vriendelijk te horen: ‘Omdat Ik het heb gezegd.’ Dat kan, maar ik geloof niet dat onze hemelse Vader boos wordt van vragen. Lijken op Christus bestaat voor een deel uit leren luisteren en de juiste vragen stellen.

3 HIJ GAF ANTWOORDEN
We zien in de Bijbel verschillende keren dat Jezus een vraag stelt die alleen Hij kan beantwoorden. Christus gebruikt die lesmethode in ieder geval ook in mijn leven. Soms laat Hij mij flink in de Schrift graven naar het antwoord op een vraag. Daarna geeft Hij mij nieuwe inzichten. Hij geeft mij antwoord, zodat ik niet afhankelijk ben van mijn eigen antwoorden.

4 HIJ WACHT SOMS MET ANTWOORDEN
Maria was, heel begrijpelijk, gekwetst doordat Jezus was achtergebleven in Jeruzalem. Jozef en zij waren heel ongerust over Hem geworden. Daarom vroeg ze Hem (vers 48): ‘Kind, wat heb je ons aangedaan?’ Vers 49 suggereert dat Jezus net zo verbaasd was als zij, dat ze Hem niet in de tempel hadden verwacht: ‘Wist u niet dat ik in het huis van mijn Vader moest zijn?’

Het woord ‘moest’ komt van het Griekse woord ‘dei’. Daarmee wordt bedoeld: iets wat ‘uit de aard der zaak onvermijdelijk is’. Dit woord is waarschijnlijk nooit letterlijker gebruikt dan hier. De Vader en de Zoon hadden tenslotte dezelfde aard. Christus werd naar God toe getrokken, niet als een vrome gelovige, maar als een onweerstaanbare magneet, als twee stukken van hetzelfde geheel.

Toch is er het feit dat Maria een vraag stelde en dat Jezus die beantwoordde. Maar in vers 50 staat dat zij het antwoord dat Hij gaf niet begreep. Dit ervaren wij ook regelmatig. Ik denk dat het ons altijd vrijstaat om Jezus vragen te stellen. En ik denk dat Hij altijd trouw zal antwoorden, hoewel Zijn antwoord niet altijd prompt verschijnt. Maar zelfs als het meteen komt, kan het zijn dat we het pas later begrijpen. Misschien zelfs veel later…

Tekst: © Elisabethbode (Beth Moore)

De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.