fbpx
Home Familie Gezinshuis Zeldenrust

Gezinshuis Zeldenrust

'Met een vitaliteitsplan houden we bewust tijd voor elkaar vrij'

door Danielle Feddes
Gezinshuis Zeldenrust

Op een prachtige plek aan de rand van het Gelderse Hoevelaken staat Gezinshuis Zeldenrust. Hier vangen Tiemen en Anita Zeldenrust kinderen op die niet meer thuis kunnen wonen. Toen ze hier in 2019 mee startten hadden ze niet voorzien hoeveel impact dit op hun eigen gezin zou hebben. ,,Als onze kinderen uit school kwamen en op de bank wilden ploffen, lagen daar al andere kinderen. Ze raakten hun eigen thuis kwijt.’’ Om genoeg tijd en aandacht voor elkaar en hun kinderen over te houden ontwikkelde het stel een Vitaliteitsplan.

Om het Gezinshuis te kunnen runnen, hebben ze allebei hun baan opgezegd. Anita: ,,Dit is een fulltime onderneming. Ik zie het echt als een roeping. Het vraagt veel offers, ook van onze eigen vier kinderen.” Tiemen: ,,Twee van onze kinderen woonden al op kamers en de derde zou binnen een half jaar uit huis gaan. We hadden ons niet gerealiseerd dat zij ons nog erg nodig hadden en dat hun identiteit echt nog niet uitontwikkeld was. Voor onze zoon die nog thuis woonde, was het bijna niet te doen. Er kwam zoveel ellende langs.’’

Dit is een fulltime onderneming

Tiemen en Anita hebben vier biologische kinderen en acht kinderen in hun gezinshuis. ,,Wij willen voor kinderen en jongeren die om uiteenlopende redenen niet meer thuis kunnen wonen een gezin zijn waar ze veilig kunnen opgroeien tot evenwichtige en zelfredzame persoonlijkheden. Waar dat mogelijk is stimuleren we terugkeer naar de biologische ouders of wanneer ze ouder zijn het leren zelfstandig te wonen.” Met hun werk willen ze waarde toevoegen aan de levens van jonge kwetsbare mensen, die vaak al zoveel schade aan hun eigenwaarde hebben opgelopen. ,,Het is onze ambitie om bij te dragen aan hun herstel en het vinden van hoop op een betekenisvol leven.”

Stabiliteit

Als gezinsouders bieden Tiemen en Anita de stabiliteit van een pleeggezin, met twee vaste verzorgers, en de professionaliteit van residentiële zorg, waar kinderen met veel verschillende hulpverleners te maken hebben. Om dit drukke leven vol te houden hebben ze een vitaliteitsplan ontwikkeld. ,,Voor een optimaal functionerend gezinshuis is het nodig dat er rustmomenten worden ingebouwd, zowel voor de gezinshuisouders en de gezinshuiskinderen als de biologische kinderen”, zeggen ze. ,,Zo willen we heel bewust tijd voor elkaar en voor onze eigen kinderen inruimen.”

In de zomer is het gezinshuis veertien dagen gesloten

Anita: ,,Wij moeten plannen wat andere partners spontaan kunnen doen. We leggen vakanties en weekendjes weg vér van te voren vast. In de zomer is het gezinshuis veertien dagen gesloten. We zorgen ervoor dat alle kinderen in die weken ergens kunnen verblijven: een vakantiekamp, logeren bij (een van de) eigen ouders. Ook in tijd alleen is voorzien.”

Zeldenrust

Hoe ziet zo’n Vitaliteitsplan eruit?

Individueel

  1. GHO (gezinshuisouders) een dagdeel per week individueel vrij.
  2. Een weekend/twee dagen per jaar alleen weg (retraite)

Samen (eventueel met vrienden)

  1. Maandelijks dagdeel samen doorbrengen buiten Gezinshuis.
  2. Jaarlijks tweemaal lang weekend samen weg (vrijdagmiddag – zondagavond) buiten vrije weekenden om.
    Jaarlijks tweemaal kort weekend weg in vrije weekenden.
  3. Jaarlijks twee weken zomervakantie

Met biologische kinderen

  1. Maandelijks vrij weekend, gezinshuis gesloten.
  2. Jaarlijks weekend weg met eigen gezin

Met gezinshuiskinderen

  1. Jaarlijks een week naar New Wine zomerconferentie (ook eigen kinderen)
  2. Jaarlijks midweek op vakantie in meivakantie

Doel: 

  • –        Eigen vitaliteit onderhouden 1 -7
  • –        Aandacht voor biologische kinderen in basisgezin 6 en 7
  • –        Gezinshuisbinding versterken 8 en 9
  • –        Geestelijke vitaliteit bevorderen 2 en 8
  • –        Huwelijksrelatie onderhouden 3, 4 en 5

Tiemen en Anita beginnen elke werkweek samen in de Kapel, een sfeervolle kamer in hun huis met uitzicht over de weilanden, waar elk gezinslid dat een stukje rust zoekt even kan toeven. Tiemen: ,,We bidden daar samen, gevolgd door werkoverleg. We zijn tenslotte ook collega’s van elkaar.’’ Gebed is voor hen broodnodig om dit werk te kunnen doen.

Tekst: Gezinshuis Zeldenrust / Elisabeth Magazine

Beeld: Elisabeth Ismail

Het hele interview met Tiemen en Anita Zeldenrust lees je in Elisabeth Magazine No 11-2023. Wil je graag een abonnement en geen artikel meer missen? Klik hier. Of probeer Elisabeth Magazine eerst een paar keer uit met een voordelig proefabonnement: 6 nummers voor € 13,50. Je kunt ons ook volgen op Facebook.

Lees ook: Als kerk omgaan met samengestelde gezinnen

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved