fbpx
Home Interview Als kerk omgaan met samengestelde gezinnen

Als kerk omgaan met samengestelde gezinnen

door Caroline de Vente
Annemarie Sytsma

Ze had geen idee waar ze aan begon. Toen Annemarie Sytsma (51) uit Apeldoorn in 2008 stiefmoeder werd van drie pubers en een twintiger, bleek het vormen van een samengesteld gezin moeilijker dan ze had gedacht. ,,Soms wilde ik mijn koffers pakken en ermee stoppen.”

Voorgesprekken in de kerk

,,Ik had momenten waarop ik dacht: Waar ben ik aan begonnen? Wat doe ik mijn kinderen aan? Alles wat hun vertrouwd was, had ik opgegeven om met René te trouwen. Ik voelde me soms eenzaam, verloren. In de nieuwe gemeente kende ik bijna niemand. Als ik aan mijn omgeving vertelde hoe moeilijk ik het had, kreeg ik vaak als commentaar: ‘Je wist toch waaraan je begon?’”

Ook in de kerk vond Annemarie in die tijd geen steun. ,,Voordat we trouwden, hadden we gesprekken met diverse mensen uit de gemeente van René. We wilden graag een zegen van God vragen over ons huwelijk en vonden het belangrijk om die stap in geloof te zetten. Daarom kregen we allerlei vragen over onze voorgeschiedenis. Waarom waren we gescheiden? Mochten we bijbels gezien eigenlijk wel hertrouwen? Toen we eindelijk groen licht kregen en in de kerk mochten trouwen, miste ik de opvolging op al die voorgesprekken. Niemand vroeg daarna nog aan ons: ‘Hoe gaat het eigenlijk met jullie?’ Later heb ik daar gelukkig wel over kunnen praten.”

Vanwege die ervaring heeft Annemarie een aantal tips voor kerken opgesteld hoe om te gaan met samengestelde gezinnen.

Hoe kun je als kerk omgaan met samengestelde gezinnen?

 • Zorg dat je als pastoraal team van een gemeente weet met welke uitdagingen een samengesteld gezin te maken kan krijgen. Dan kun je daar gericht naar vragen en pik je signalen eerder op.
 • Nodig een ervaringsdeskundige uit voor een thema-avond over samengestelde gezinnen in de kerk.
 • Stel in de gemeente iemand aan als aanspreekpunt voor samengestelde gezinnen, iemand die bijvoorbeeld ontmoetingen organiseert voor stellen die daar behoefte aan hebben.
 • Besteed aandacht aan de kinderen in samengestelde gezinnen, bijvoorbeeld door iets voor ze te organiseren en zo nodig af en toe met ze in gesprek te gaan.
 • Heb aandacht voor de positie van stiefmoeders in samengestelde gezinnen. Zij hebben het vaak extra zwaar omdat zij zorgen voor kinderen die niet van henzelf zijn. Die taak kan tot spanningen leiden met hun partner, de kinderen of de biologische moeder.
 • Laat oordelen, meningen en adviezen achterwege, maar bied een luisterend oor.
 • Bied mogelijkheden voor gesprek, gebed, ontmoeting of andere vormen van aandacht, zodat een samengesteld gezin zich gezien voelt in de gemeente.

Leestips

 • De mijne zijn de liefste, dynamieken in samengestelde gezinnen. Magda Hengst en Karin den Hollander (In de Wolken, Heeze 2019)
 • Eerste hulp bij je nieuwe gezin. Maaike Goyens (Lannoo, Tielt (België) 2017)
 • Samen gesteld, de dynamiek van het stiefgezin. Ietje Heybroek, Boukje Overgaauw e.a. (SWP, Amsterdam 2006)
 • Stiefmanagement. Marike Smilde (Elikser, Leeuwarden 2013)
 • Nieuw gezin, als je man al kinderen heeft. Carolien Jolles (De Kern, Baarn 2016)
 • Van woede naar redelijkheid: emoties, dilemma’s en erkenning bij scheiden, nieuwe partner en samengesteld gezin. Corrie Haverkort (SWP, Amsterdam 2018)
 • Samengesteld. Hans Groeneboer (Koinonia, Gorinchem 2007)

Je leest het hele interview met Annemarie in Elisabeth Magazine (2021, editie 19), dat half oktober verschijnt. Wil je Elisabeth ook ontvangen? Neem een abonnement

Tekst: © Elisabeth (Mariëtte Woudenberg)
Beeld: Carla Manten

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved