fbpx
Home Familie Van huis uit

Van huis uit

Elisabeth recenseert

door Danielle Feddes
Van huis uit

In Elisabeth recenseert lezen én beoordelen we nieuwe titels. Ditmaal: Van huis uit – Leer van je verleden en ontdek wie je bent, van Marion Lutke.

Over ‘Van huis uit’:

Veel mensen begrijpen niet waarom ze op een bepaalde manier reageren op situaties of mensen. Wat ze willen bereiken en hoe ze willen leven lijkt daardoor maar niet te lukken. Hoe komt dat toch? In ‘Van huis uit’ laat Marion Lutke zien dat wat je van vroeger, uit je gezin van herkomst, meekreeg veel meer invloed heeft op je leven als volwassene dan je vaak denkt. Het is echter mogelijk om hier verandering in te brengen als je je bewust wordt van je verleden.

Ook in dit boek van Marion Lutke lees je weer veel praktische vragen, bemoedigingen en tips, zodat het je echt verder helpt.

Auteur:

Marion Lutke

Uitgever:

Sestra

Prijs:

€ 17,99

Eerste indruk/vormgeving:

Mooie vormgeving, overzichtelijke hoofdstukken elk beginnend met een pakkende quote. Verder valt op de mooie kleur rood in het binnenwerk voor de titelpagina’s en de subkoppen.

Verhaallijn:

In 10 hoofdstukken neemt Marion je mee op een zoektocht naar jezelf. Wat kreeg jij mee als kind? Waar leef je mee? Wat voel je? Weer heeft Marion een verhelderend en toegankelijk boek geschreven. Dit keer over hoe je gevormd wordt door je gezin van herkomst. Welke ouderboodschappen kreeg jij als kind mee? En welke van die ‘waarheden’ over jezelf neem je mee in je leven van nu? Hoe waar zijn die ‘waarheden’ eigenlijk? Klopt het wel wat je denkt over jezelf? Het gaat hier met name over dingen die over je als kind gezegd zijn en in hoeverre deze gedachten over jezelf je nu nog steeds belemmeren.

Een fragment uit het boek:

Opstandig en vol ongeloof zit ze tegenover me. Irma (zo noem ik haar) is een vrouw
van 54 jaar en ze heeft al veel meegemaakt in haar leven. Nu heeft ze veel problemen
in haar huwelijk en op haar werk. ‘Hoe komt het toch dat ik dit allemaal op mijn
bordje heb gekregen? Waar is het misgegaan?’ verzucht ze.
Ik merk dat veel cliënten in mijn praktijk tegen deze vraag aanlopen. Waarom
overkomt mij dit? Het zet me aan het denken over mijn eigen leven. Ook ik
heb het nodige meegemaakt: gezondheidsproblemen, het onderkennen van
mijn hooggevoeligheid en de moeiten die dit met zich meebracht, ervaringen
met narcistische mensen, om maar enkele dingen te noemen. Ze vormden de
aanleiding voor mijn eerdere boeken, Durf te gaan! Leven met hooggevoeligheid als talent en Loskomen – Uit de greep van narcisme.

Vaak heb ik me afgevraagd waarom dit alles me overkwam en waarom ik me
zo voelde en waarom ik zo handelde als ik deed. Totdat ik de patronen ontdekte die ik in mijn leven heb ontwikkeld en die ik bleef herhalen, ondanks
dat ze mij niet brachten wat ik wilde. Hoe is dit toch mogelijk?
Tijdens mijn opleiding als coach ontdekte ik dat je als mens altijd blinde vlekken hebt die anderen wel bij jou zien en die jijzelf niet ziet. Maar daarnaast
zijn er ook dingen die zowel anderen als jij niet weten.
Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik ging verder op zoek. Tijdens die zoektocht kwam ik onder andere deze mooie spreuk uit de Talmoed tegen: ‘We
zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien de dingen zoals wíj zijn.’ Dit veranderde alles! Mijn perspectief, hoe ik naar dingen kijk, bepaalt mijn aannames.

Dit is niet objectief, maar per definitie subjectief: ik kijk naar dingen vanuit
mijn eigen achtergrond en vooroordelen. Het bracht mij uiteindelijk bij de
kernvragen van mijn speurtocht: hoe kijk ik? En: wie ben ik?
Op die laatste vraag had ik destijds voor mezelf totaal geen goed antwoord.
Ik had geen idee. En dat verklaart ook waarom ik vaak niet wist wat ik wilde,
want om te weten wat je wilt, moet je weten wie je bent!

Leesbaarheid:

Super. Marion heeft een eenvoudige en prettige schrijfstijl. Ook grijpt ze af en toe, bijvoorbeeld aan het begin van een nieuw hoofdstuk, terug op iets wat ze eerder gezegd heeft, zodat de boodschap nog beter binnenkomt.

Dit is mijn verwachting van het boek:

Een coachingsboek over het omgaan met de invloeden die je van huis uit hebt meegekregen – zowel positieve als negatieve – en die je hebben gevormd. En hoe je hier verandering in kunt aanbrengen als deze ervaringen je belemmeren in bijvoorbeeld je werk, je relaties of je gezondheid.

Maakt dit boek die verwachting waar? Waarom wel of niet?

Ja, het boek is heel interessant om te lezen als je meer wilt leren over jezelf, bijvoorbeeld waarom je reageert zoals je reageert, of tegen welke blokkades je aanloopt. Er staan ook diverse opdrachten in het boek, zodat je zelf aan de slag kunt en het je echt verder helpt.

Dit valt me op aan het boek:

Marion verstaat de kunst om complexe zaken, bijvoorbeeld uit de contextuele theorie, op eenvoudige en praktische wijze uit te leggen. De vele voorbeelden uit de praktijk van haar cliënten en uit haar eigen leven helpen daarbij.

Dit spreekt me aan in het boek:

Veranderen kun je altijd, maar je moet wel zelf de verantwoordelijkheid in je leven nemen om hieraan te gaan werken. Dat kan met een boek als dit, maar als dat niet genoeg is kun je ook naar een coach of hulpverlener gaan. Met ‘Van huis uit’ kunnen mensen de eerste stappen zetten op weg naar verandering of herstel.

Wat me ook aanspreekt is het gedeelte over communicatie. De oorzaak van de meeste conflicten tussen mensen is een gebrekkige of slechte communicatie. Marion noemt 6 verschillende redenen waarom het daar zo vaak mis gaat. Met name door het laatste punt wat ze noemt, meningsverschillen over de betekenis van de boodschap, ontstaan de meeste misverstanden. Door onze vooroordelen, aannames, overtuigingen, triggers en gewoonten zijn we niet in verbinding met de ander. De basis hiervan ligt in onze jeugd en is het gevolg van wat we leren in ons gezin van herkomst. Daarom is het zo belangrijk dat je helder zicht krijgt op waarom je de dingen zo doet als je ze doet en dat je zonodig het roer omgooit.

Ook mooi is dat Marion het niet alleen heeft over de innerlijke en uiterlijke kenmerken die je ouders en grootouders aan je hebben doorgegeven, maar dat ze schrijft dat wij onze oorsprong hebben in het Vaderhuis. God heeft ons gemaakt en ons geschapen naar Zijn beeld. Alles wat Hij gemaakt had was zeer goed. Wij zijn een Meesterwerk. Gods gedachten over ons zijn gedachten van vrede en een hoopvolle toekomst. Vanuit die wetenschap mag je de talenten die Hij je gegeven heeft gebruiken en voluit leven zonder belemmeringen uit het verleden.

Dit spreekt me minder aan:

N.v.t.

Typeer het boek in 3 woorden:

Patronen doorbreken – verantwoordelijkheid nemen – veranderen

Dit wil ik verder nog kwijt:

Deze mooie quote (uit hoofdstuk 9) over Communicatie van huis uit:

Wat de ander zegt, kan je alleen maar raken als het versterkt hoe jij je over jezelf voelt.

Tekst: Daniëlle Feddes

Lees meer boekrecensies en word lid van Elisabeth Leest, onze online boekenclub. Neem ook eens een kijkje op Royal Jongbloed. Daar staan nog meer mooie en interessante boeken. En ontvang je onze nieuwsbrief al? Hierin houden we je op de hoogte van nieuwe recensies en artikelen uit Elisabeth Magazine.

Wil je voortaan 2x per maand zelf ons prachtige magazine ontvangen? Neem dan nu een abonnement op Elisabeth Magazine. Of vraag eerst een proefabonnement aan.

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved