fbpx
Home Thema'sGeloven Gea en Ronald Dashorst: ‘Wij hebben de roeping de wereld iets mooier te maken’

Gea en Ronald Dashorst: ‘Wij hebben de roeping de wereld iets mooier te maken’

Met een bakfiets vol eten en drinken om uit te delen door Apeldoorn

door skempenaar
Apeldoorn bakfiets

Het rooms-katholieke echtpaar Gea en Ronald Dashorst uit Apeldoorn rijdt iedere vrijdagavond gastvrij met een bakfiets vol eten en drinken door hun stad Apeldoorn om – letterlijk – de hongerigen te voeden. Maar een keer per maand gaan zij óók met een groepje vrijwilligers op een zondagmiddag naar een woonzorgcentrum voor ouderen. Ook zwerfjongeren hebben hun aandacht. ‘Gastvrij zijn begint met het openen van je eigen hart voor een andermans leven.’

Tekst gaat verder onder de foto.

Familie Dashorst

Familie Dashorst

,,We geven de senioren aandacht door middel van een spel of een gesprekje”, zegt diaken Ronald Dashorst. ,,We zien hen openbloeien door onze aandacht”. Jezus ging in om met de verschoppelingen van zijn tijd. In onze maatschappij zijn er diverse groepen die buiten de boot vallen. ,,Wij willen er juist voor hen zijn en zetten ons hart welgemeend voor hen open.”

Zwerfjongeren

Apeldoorn kent een behoorlijke stadsproblematiek zoals armoede en verslavingszorg. ,,Er leven hier zeshonderd harddrugverslaafden en zo’n honderdtwintig zwerfjongeren in Apeldoorn; een op de acht kinderen groeit op in armoede.”
Twee zwerfjongeren hebben elkaar leren kennen op de straat en wonen nu als stel in een flat. Zij koken eenmaal per maand voor de jongeren van de straat en gaan met hen in gesprek. ,,De jongeren hebben nog de potentie om uit de ellende te komen en hun leven anders in te richten. Wij willen hen daarbij helpen. We hebben de roeping om de wereld wat mooier te maken en Gods liefde te laten stromen.”

Mede-menselijkheid

Het echtpaar Dashorst heeft zich aangesloten bij de Sant’Egidio-gemeenschap. Deze wereldwijde lekenbeweging zet zich, vanuit de rooms-katholieke traditie, in voor de kwetsbaren van de samenleving. Ze zijn aanwezig in meer dan zestig landen van alle continenten. In Nederland is er een actieve kern in Amsterdam, Apeldoorn, Roosendaal en Utrecht. ,,Iedereen kan de wereld menselijker maken door liefde door te geven. Gastvrij zijn begint met het openen van je eigen hart voor een andermans leven. De ander echt zien, een glimlach en niet oordelen. Daarmee gaat God aan het werk.”

Gea en Ronald Dashorst zijn bijzonder gastvrij. Zij rijden rond met hun bakfiets vol eten, ze nodigen hongerigen aan hun Franciscustafel en hebben een kledingbank opgezet. Het hele interview met deze twee bijzondere mensen lees je in Elisabeth Magazine (2022, editie 4)  over gastvrijheid. Wil je Elisabeth ook ontvangen? Neem een abonnement.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved