fbpx
Home Column Flaterwater

Flaterwater

door Caroline de Vente
Flaterwater

Een paar keer was ik in Zuid-Afrika om daar een reis te leiden. In Zuid-Afrika zijn nog de sporen van onze Nederlandse voorouders te vinden.

Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse VOC-schepen die landden op Kaap de Goede Hoop, halverwege hun lange reis naar Indië, als fourageplaats voor vers water en groente. En vergeet niet de Nederlandse boeren. Zij trokken eeuwen geleden naar Zuid-Afrika. Die boeren namen toen ook hun calvinistische geloof mee. In veel Zuid-Afrikaanse kerken is die westerse invloed van destijds nog verrassend goed merkbaar. Toen ik een keer in een Zuid-Afrikaanse dienst mocht spreken, was dat een feest van herkenning.

Ook in de Zuid-Afrikaanse taal is die Nederlandse invloed nog prachtig hoorbaar. Als ik uit de Zuid-Afrikaanse Bijbel voorlees, klinken bekende bijbelwoorden opeens heel anders. Waar wij bijvoorbeeld in Johannes 14 gewend zijn aan de bekende woorden van Jezus: ‘Wees niet ongerust!’, staat er in de bloemrijke Zuid-Afrikaanse taal: ‘Moenie onsteld wees nie!’

Sommige Zuid-Afrikaanse woorden zijn beeldender dan onze Nederlandse woorden. Een lift heet een heisbakkie en een stoplicht wordt flikkerooie genoemd. Maar de allermooiste uitdrukking hoorde ik voor het woordje Tipp-Ex. U weet wel, dat potje witte vloeistof waarmee je vroeger zo gemakkelijk typefouten weglakte. Tipp-Ex noemt een Zuid-Afrikaan ‘flaterwater’.

Die prachtige uitdrukking flaterwater doet mij denken aan het levende water, dat Jezus aanbiedt als Hij het over zichzelf heeft. Veel mensen vinden verzoening door Jezus in deze moderne tijd lastig te begrijpen. Maar met het Zuid-Afrikaanse flaterwater is het gemakkelijker uit te beelden.

Voor iedereen die zich afvraagt hoe het met je zonden en je flaters in je leven verder moet: Jezus biedt je gewoon flaterwater aan! Streep erdoor, weggelakt! Dankzij dat flaterwater hoeven we vervolgens niet meer ongerust te zijn. Of op zijn Zuid-Afrikaans: moenie onsteld wees nie.

Tekst: © Elisabeth (Hans van Ark, PKN-predikant in Vorchten)
Beeld: Samad Deldar

Deze column verscheen eerder in Elisabeth Magazine (2021, editie 14). Ook de Elisabeth ontvangen? Neem een abonnement. Of download het gratis inkijkexemplaar

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved