fbpx
Home Recensie ‘Als leven rouw is’: indrukwekkend en herkenbaar

‘Als leven rouw is’: indrukwekkend en herkenbaar

Elisabeth recenseert

door Caroline de Vente

In ‘Elisabeth recenseert’ lezen én beoordelen lezers nieuwe titels. Ditmaal: ‘Als leven rouw is’ van Marco van der Straten.

‘Als leven rouw is’

‘Als leven rouw is’ is geschreven voor mensen die te maken hebben met verlies en verdriet. Wat is rouw eigenlijk? Wat komt er op je af? Waarom willen mensen zo graag jouw verdriet verzachten? Rouw doet pijn en kost veel energie. Dat is niet raar, dat is wat het is. Naast algemene inzichten over rouw geeft Marco van der Straten ook hoopvolle handreikingen vanuit christelijk perspectief.

Even voorstellen:

Willy: “Ik ben een vrouw van 66 jaar, alleenstaand, gescheiden, die de diepste diepten in haar leven heeft meegemaakt, alsmede de hoogste hoogten, onder de bezielende leiding van Jezus Christus.”

Jan: “Ik ben 64 jaar en ben 22 jaar werkzaam geweest in de gezondheidszorg. Ongeveer vanaf mijn 39e jaar ben ik fulltime werkzaam geweest in de uitvaartzorg en nu doe ik dat nog op oproepbasis. Ook ben ik af en toe voorganger bij uitvaarten en begeleid ik gewone protestantse diensten op vrijdag of op zondag in verzorgingstehuizen. Ik ben gehuwd en woonachtig in Zwolle. Daar ben ik actief binnen de PGZ (Protestantse Gemeente Zwolle, redactie).”

Wat is je eerste indruk van ‘Als leven rouw is’?

Willy: “Mooi vormgegeven.”
Jan: “Mooi ontwerp. De korenaar past bij het thema.”

Wat vind je van de verhaallijn?

Willy: “Boeiend, realistisch en soms ontroerend.”
Jan: “Duidelijk thema. Er zicht echt een lijn in.”

Wat is je verwachting van het boek en maakt het je verwachtingen waar?

Willy: “Dat het inzicht geeft, bemoedigt, zorgt voor herkenning. Kortom: een leidraad. Voor mij maakt het boek de verwachtingen niet helemaal waar, omdat ik een belangrijk thema mis: het verbroken contact tussen ouder en kind. Het is hartverscheurend om je kind te verliezen aan het leven.”

Jan: “Mijn verwachting is dat het boek toevoegt aan het thema rouwen. Dat het thema rouw, inzicht en troost in dagen van verdriet er goed uitkomen. Dat een ander er wat aan heeft. Dit boek maakt de verwachting waar. Het is goed en duidelijk geschreven. De drie verhalen van familieleden die een geliefde hebben verloren zijn duidelijk en begrijpelijk en herkenbaar. Ik vind het goed dat er ook vanuit de Bijbel hierover geschreven is. Ik mis wel een hoofdstuk voor mensen die nergens aan doen, hoe zij opgebeurd kunnen worden.”

Wat vind je van de leesbaarheid?

Willy: “Goed. Het leest prettig.”
Jan: “Goed. Indrukwekkende voorbeelden. Lettertype mag wel iets groter voor ouderen die moeite hebben met lezen. Maar verder leest het boek gemakkelijk en begrijpelijk.”

Typeer het boek in drie woorden:

Willy: “Mooi als geheel.”
Jan: “Rouw, aandacht, God.”

Wat spreekt je aan in het boek?

Willy: “De ervaringsverhalen.”
Jan: “De variatie in gedichten. De korenaar op de voorkant van het boek. De inhoud is zeer herkenbaar.”

Als leven rouw is, Marco van der Straten (Ark Media, september 2021).
1e druk | 9789033802584 | Hardback | 96 pagina’s | €14,99 | Bestel ‘Als leven rouw is’

Tip: blijf op de hoogte van nieuwe recensies en schrijf je in voor de nieuwsbrief én sluit je aan bij Elisabeth Leest, onze gratis boekenclub op Facebook. 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved