fbpx
Home Recensie Een nieuwe geboorte

Een nieuwe geboorte

Elisabeth recenseert

door Danielle Feddes
Een nieuwe geboorte

In Elisabeth recenseert lezen én beoordelen lezers nieuwe titels. Ditmaal: Een nieuwe geboorte – Actuele bezinning op de wedergeboorte, uit de Artios reeks, door A. Goedvree.

Over ‘Een nieuwe geboorte – Actuele bezinning op de wedergeboorte’:

U moet opnieuw geboren worden’. Deze woorden sprak Jezus Christus tot Nicodemus. Hij ging met deze Joodse leraar een diepgaand gesprek aan over de vernieuwing van de mens. Deze vernieuwing is een wonderlijk werk van de Heilige Geest. De kerk heeft zich door de eeuwen heen bezonnen op de wedergeboorte. Wat is dat en hoe gaat dat? Waarom is dat nodig en waar leidt dat toe?

‘Ben ik opnieuw geboren?’ gaat over het wonder van een nieuwe geboorte. Aan bod komen het bijbelse getuigenis, diverse stemmen uit de kerkgeschiedenis en een actuele bezinning op dit onderwerp. Ook is er aandacht voor pastorale vragen rondom doop, prediking en wedergeboorte.

Auteur:

Dr. A. Goedvree

Uitgever:

Groen

Prijs:

€ 13,99

Onze recensent:

Elisabeth Versluis

Verhaallijn:

Na een introductie over de theologie van de ‘wedergeboorte’ volgt een uitvoerige bespreking van de diverse visies op de wedergeboorte door de eeuwen heen. Met de nadruk op de gereformeerde theologie in verleden en heden.

Leesbaarheid:

Goed leesbaar voor allen die zich graag laten boeien door theologie en verder willen lezen dan de opsomming van enkele pasklare antwoorden.

Dit is mijn verwachting van het boek:

Pagina 13: “Dit boek is als een gesprek in stille nachtelijke uren om dieper op de heilsgeheimen van Gods verlossende genade in te gaan.”

Maakt dit boek die verwachting waar? Waarom wel of niet?

Helemaal! Je kunt dit boek niet lezen zonder als vanzelf na te denken over je eigen houding naar en beschikbaarheid voor de wedergeboorte. En daarmee hart en ziel nog meer te openen voor de Heilige Drie-eenheid.

Dit valt me op aan het boek:

Het is opmerkelijk hoeveel mensen door de eeuwen heen met grote kennis en geestelijke bewogenheid geschreven en gepreekt hebben over een thema dat nu niet in iedere kerk evenveel aandacht krijgt.

Dit spreekt me aan in het boek:

Heerlijk dat zo’n specialistisch thema diepgaand uitgelegd wordt, zodat ook voor leken de geboorte uit de Heilige Geest, de lessen van Jezus en de wensen van God helder worden.

Dit spreekt me minder aan:

De persoonlijke mening van de auteur schemert hier en daar door. Persoonlijk meen ik dat een volkomen neutraal overzicht van de visies op wedergeboorte nog meer zou aansluiten bij de diversiteit waarmee ieder individu de vorming die de Heilige Geest in werking zet ervaart, beschouwt en voortzet.

Typeer het boek in 3 woorden:

vernieuwing – Heilige Geest – wedergeboorte

Dit wil ik verder nog kwijt:

Mooi vormgegeven boek dat prettig en fris in de hand ligt. Het heeft een fraaie bladspiegel en er is variatie in de tekstblokken, waardoor het aangenaam leest.

Lees ook: https://www.elisabethmagazine.nl/omzien-ontmoetingen-die-je-doen-stilstaan/

Lees meer boekrecensies en word lid van Elisabeth Leest, onze online boekenclub. Neem ook eens een kijkje op Royal Jongbloed. Daar staan nog meer mooie en interessante boeken. En ontvang je onze nieuwsbrief al? Hierin houden we je op de hoogte van nieuwe recensies en artikelen uit Elisabeth Magazine.

Wil je voortaan 2x per maand zelf ons prachtige magazine ontvangen? Neem dan nu een abonnement op Elisabeth Magazine. Of vraag eerst een proefabonnement aan.

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved