fbpx
Home Thema'sGeloven Samuel kijkt verkeerd

Samuel kijkt verkeerd

door Daniëlle Heerens

‘Maar de HEERE zei tegen Samuel: Kijk niet naar zijn uiterlijk en ook niet naar de hoogte van zijn gestalte, want Ik heb hem verworpen. Het is namelijk niet wat de mens ziet, want de mens ziet aan wat voor ogen is, maar de HEERE ziet het hart aan.’
1 Samuel 16:7

1 Samuel 16 begint met het mislukte koningschap van koning Saul. De profeet Samuel heeft daar veel verdriet en frustratie over. Het begon allemaal zo mooi, maar het ontwikkelde zich zo verkeerd. Daarom lees je aan het begin van dit hoofdstuk dat God Zijn profeet een opdracht geeft: ‘Vul uw hoorn met olie, en ga op weg; Ik zend u naar Isaï, de Bethlehemiet, want Ik heb een koning voor Mij gezien onder zijn zonen’ (1 Sam. 16:1). Er moet een nieuwe koning komen, uit Bethlehem.

Gods profeet reist naar het dorp waar Isaï met zijn jongens woont. Het zijn stuk voor stuk flinke kerels. Een voor een lopen ze aan Samuel voorbij. Maar telkens als er een zoon van Isaï voorbijloopt zegt God dat de jongeman ongeschikt is. Zo gaat dat zeven keer achter elkaar! Eliab, Abinadab, Samma en hun vier broers zijn geen van allen de man die God uitgekozen heeft. Samuel begrijpt het niet. In de oudste zoon Eliab dacht hij al de nieuwe koning gezien te hebben. Blijkbaar kijkt en kiest de HEERE anders dan wij mensen doen. Meestal gaan wij op het uiterlijk af.

Op Samuels vraag of dit alle jongens zijn antwoordt Isaï: ‘De jongste is nog achtergebleven; zie, hij weidt de schapen’ (1 Sam. 16:11). De koning die God voor ogen heeft is een herder. Als David binnenkomt zegt de HEERE: ‘Sta op, zalf hem, want deze is het’ (1 Sam. 16:12). Zo wordt David gezalfd in de kring van zijn broers. Zijn innerlijk heeft Gods aandacht getrokken. Zijn herdershart wordt een koningshart. Prachtig!

Tekst: © Erewoord (Lieuwejan van Dalen)

Deze overdenking komt uit het dagboek Erewoord. Dit Bijbelse dagboek gaat over Gods beloften en het belang om je daaraan vast te houden. Want In Zijn beloften zit troost, kracht en hoop. Omdat de Bijbel een boek vol beloften is, kunnen christenen elke dag weer geïnspireerd worden door de blijde boodschap. Bekende en minder bekende beloften worden in dit dagboek uitgelegd; in welke situatie werden zij voor het eerst opgeschreven of uitgesproken? Daarna volgt bij elke belofte een praktische toepassing voor je leven hier en nu.

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved